2015-08-14 461 瀏覽
再自我介紹一番, 我係一位綠茶痴, 蟹痴, 芝士痴, 更係羊痴. 早聞已知觀塘有間勁羊羶米線, 幾位朋友試過都話我一定要試, 皆因羊味十足.  知道原來佐敦都開了分店, 就腳啲我終於可以擁抱羊羊啦.  未食先興奮, 一入店已羊味撲鼻, 仲係好熟悉既黑山羊味道, 期待!  朋友說這店比觀塘店的寬敞及光鮮原來湯底有用牛來烹調食物款式貴精不貴多, 價錢也很街坊涼拌豬耳 ~ 望落好麻辣好油浸, 但食落又不會麻到你跳舞, 又唔會油到感肥膩, 啱晒我不喜歡麻痺那感覺, 豬耳很爽脆, 這價錢這份量很抵食.豬手米線 ~ 3件豬手, 和一向食開的豬手麵是不同煮法, 這個豬皮有炸過, 似豉汁鳳爪那種炸過既鳳爪, 目的令皮更爽脆, 不過浸湯後已不脆身, 可能經過油炸, 所以肥膏不多, 骨膠原較少, 可減輕肥膩感, 而肉質偏乾身, 米線質地不過不失.  湯底跟羊肉麵的一樣奶白偏咸的.羊肉細碗 ~ 一早聽聞大碗真的很大, 所以都係只試細碗. 不要輕看薄薄幾片的羊肉, 因為羶味十足, 羊肉雖薄及較細片, 但肉質軟熟, 只需稍為咀嚼便走進喉嚨.  真的是羊fans既恩物.  鋪滿面的不只蔥, 還混有韮菜碎, 其實我
朋友說這店比觀塘店的寬敞及光鮮
原來湯底有用牛來烹調
食物款式貴精不貴多, 價錢也很街坊
涼拌豬耳
豬手米線
羊肉細碗
羊肉細碗 ~ 一早聽聞大碗真的很大, 所以都係只試細碗. 不要輕看薄薄幾片的羊肉, 因為羶味十足, 羊肉雖薄及較細片, 但肉質軟熟, 只需稍為咀嚼便走進喉嚨.  真的是羊fans既恩物.  鋪滿面的不只蔥, 還混有韮菜碎, 其實我不愛蔥碎, 但這次卻可接受, 全賴濃濃的羊味掩蓋了.  至於湯底, 問過店員是用羊骨肴的; 而豬手麵就用豬骨湯底; 但試過兩碗既湯底是一樣味道及偏咸, 只是羊肉細碗因為有羊肉所以多了點羊羶味. 如果湯底能像我在西藏吃的那種羊肉湯(用上大量羊脂, 羊骨, 內臟肴製)般濃味便更加美味.
題外話/補充資料: 羶味十足真的滿足羊fans, 但因羊肉較少感到不太夠喉, 很快吃完羊肉, 還剩下大量米線沒有餸伴食, 所以如能加重湯底的羊羶味, 可以更輕易把米線及湯清掉.
2015-08-11