2018-10-21
Set dinner 係可以响 main course 中任選一款,加 $60 就有齊沙律、餐湯、餐飽、甜品及飲品。沒有不加的理由。主菜有呢啲,扒類百零二百蚊,意粉幾十咋......我地揀左羊扒同蜆肉意粉,加錢 upgrade 左兩個 set 。生蠔店員話有新張優惠,$1 一隻生蠔,每人限加兩隻,真係超級抵食,當然加啦。生蠔都幾新鮮架,用左檸檬汁唔落紅色醬都可以,蠔味唔算好重。不過真係好抵呀!好抵讚呀!煙三文魚沙律 & 鮮果沙律套餐沙律 2 選 1 ,我地就兩款都揀左。三文魚扭成一朵花,份量都幾多架。新鮮沙律菜配上蛋黃醬,作為跟餐沙律實在頗為豪氣。鮮果沙律就有多款切粒水果,配上黑醋汁,酸酸的幾開胃。如果真的要魚與熊掌,個人覺得煙三文魚沙律會抵食D。粟米茸忌廉湯 & 忌廉磨菇湯兩款湯都好熱,全程 keep 住出曬煙,超感動。我飲的是粟米茸忌廉湯,真的好多粟米茸,香甜好味。餐飽是黑松露多士,味道有驚喜,一啖接一啖,停唔到口。可惜每人得一片,有少少想問店員有冇得再加.......忌廉磨菇湯香煎羊扒配薄荷燒汁 (散叫 $156,轉set $216)好香 ! 影相時已經流口水了,不過點都要堅持影
主菜有呢啲,扒類百零二百蚊,意粉幾十咋......
生蠔
生蠔都幾新鮮架,用左檸檬汁唔落紅色醬都可以,蠔味唔算好重。
不過真係好抵呀!好抵讚呀!
煙三文魚沙律 & 鮮果沙律
套餐沙律 2 選 1 ,我地就兩款都揀左。
鮮果沙律就有多款切粒水果,配上黑醋汁,酸酸的幾開胃。
如果真的要魚與熊掌,個人覺得煙三文魚沙律會抵食D。
粟米茸忌廉湯 & 忌廉磨菇湯
兩款湯都好熱,全程 keep 住出曬煙,超感動。
我飲的是粟米茸忌廉湯,真的好多粟米茸,香甜好味。
忌廉磨菇湯
香煎羊扒配薄荷燒汁 (散叫 $156,轉set $216)
好香 ! 影相時已經流口水了,不過點都要堅持影完靚相先可以開動。三大件羊扒連配菜,擺盤精緻,羊扒外表煎得很香,而內𥚃真的是七成熟,火喉控制很好。
羊扒輕輕一切已經分開了,有咬口唔會韌;有油脂好有羊味,羊控必食。
附上的薄荷燒汁似是自家製的,用了新鮮薄荷葉mix 燒汁而成,並非一般的綠色 jelly 。
香蒜辣椒白酒煮蜆意粉(散叫 $90,轉set $150)
好多好多蜆,成十幾隻,全部都很大隻。意粉比較乾身冇乜汁,頗辣亦有勁蒜味,反而食唔到白酒味。鐘意香辣的人好啱。
跟餐甜品芝士蛋糕 + 咖啡
小小一件跟餐cake ,卻也好花心機去decorate , 呢份熱誠,值得加許。
蛋糕芝士味不濃,但有不同的 layer,少少甜啫,口感唔錯。用來配即磨咖啡,幾夾架。
75% 朱古力心太軟
另一set dessert 我加了 $48 upgrade 成chocolate lava cake , 果然冇令人失望,影多幾張相先!
擺盤精緻,好有藝術感。內𥚃的黑朱古力溶岩好熱好流心,唔會好甜。有別於一般的餐廳,佢用左提子霖酒雪糕,好有酒味,十分驚喜。