2018-09-02
上次朋友試左一次養生鍋,就念念不忘,要再去過。好啦,今次同你去第二間先。位於佐敦嘅養心殿台式養生鍋,裝潢同其他分店一樣,雅緻特別,放置屏風散發濃濃嘅古典氣息。環境比較昏暗,幾好情調,最重要係企理乾淨☺自助醬料區,醬料擺放整潔,隨便自由斟。點左個美人鍋,係由烏雞加上唔同藥材,有桃膠,紅棗,烏雞,黨參等,滋陰養顏,味道清甜,朋友飲左幾碗。雜錦蔬菜盤,無菜不歡嘅豬立即叫左個蔬菜拼盤放落去,吸收下湯嘅精華先。拼盤有金菇、粟米、雜菇、娃娃菜、生菜等,種類豐富,健康爽口又清甜!打邊爐當然要點肥牛,要左極上雪花肥牛,牛肉既顏色唔錯,而且都幾大片,濃濃嘅牛肉味,由於我地想最後先食牛,所以豬飽飽都留左個位置俾靚靚肥牛。什丸拼盤,有蝦丸,芝士牛肉丸,墨魚丸, 黑松露蝦丸,梅菜豬肉丸, 鵝肝墨魚丸, 款款都各有特色,相當彈牙,手打丸果然係好食好多,其中蝦丸味道比想像之中突出,再加上黑松露,兩者非常配。另外值得試嘅係梅菜豬肉丸,好juicy,味道岩岩好,唔會鹹。芝士牛肉丸,愛好芝士嘅豬對呢個非常期望,可惜芝士味唔係好出,同牛肉丸唔係好夾。餃子拼盤,皮薄餡靚,有自家製水餃,鮮蝦雲吞,麻辣牛肉餃,韭菜餃, 水蓮餃
自助醬料區,醬料擺放整潔,隨便自由斟。
餃子拼盤,皮薄餡靚,有自家製水餃,鮮蝦雲吞,麻辣牛肉餃,韭菜餃, 水蓮餃, 魚皮餃。 鮮蝦雲吞,蝦肉新鮮,好大粒,同豬肉嘅比例恰當。而各款嘅自家製餃子咬落都係皮薄餡靚,滑溜彈牙。麻辣牛肉餃創意十足, 有麻辣嘅香,但又唔會太辣,好惹味。韭菜餃好香好多汁,一咬落去有爆汁嘅情況,又有濃濃嘅韮菜味。
打邊爐不可以少得嘅午餐肉,肚餓嘅話,即食都得架,非常香脆,放入鍋中又係另一番風味!非常滿足!
招牌滷味拼盤,都幾台式,唔似潮式咁太鹹,反而帶一點點甜味。而且滷得好入味,肉質亦夠腍
配埋杯鹹檸七真係無敵。
食飽飽送左甜品,類似芋圓,朋友話煙韌有嚼口,不過豬就覺得甜左d。