2013-11-17
尋日星期六, 有個住係黃大仙既朋友建議去打邊爐, 但唔係任食. 因為我地成班都係食開任食既,佢就叫我地試下啦, D食物唔錯家又大碟.去到港鐵站等齊人5條友就行過去, 都唔係好遠行5分鐘就到, 到左先知係叫涮得棧.我仲以為係去譽宴打因為同一層, 哈哈.入到去, 我個fd 原來一早book 左位有房, 仲有電視睇有得較台tim.入去即時睇左有咩湯底, 成11個湯底, 當中有雞同蟹鍋. 咁我地就叫左個當日推介既川貝海底椰木瓜鱷魚骨湯底. 等左陣個鍋來到, 睇下都好多料, 幾舊大骨, 仲有雞腳. 仲叫左jar竹庶水(幾甘甜家)我地D 配料叫左 手切澳洲M5肥牛(兩轉) – 色澤好, 牛味好濃, 唔洗沾汁都好正招牌手切本地肥牛(兩轉) - 色澤都好, 但牛味冇咁濃, 但比較爽口頂級肥牛粒 – 第一次打邊爐食牛粒,大粒得來又唔韌手打墨魚蝦滑雙拼 – 可能真係自家打, 味濃, 爽口彈牙唐生菜, 白菜仔 – D菜唔老, 冇咩特別花枝片(兩轉) – 呢個我最愛, 滾兩滾食得, 好有鮮味同爽口韮菜餃– 大大粒, 入面D料調味得都唔錯仲有芝士腸貢丸同最後叫個稻庭烏冬其實有仲炸魚片 – 大大舊又脆口, 但食得
去到港鐵站等齊人5條友就行過去, 都唔係好遠行5分鐘就到, 到左先知係叫涮得棧. 我仲以為係去譽宴打因為同一層, 哈哈.
入到去, 我個fd 原來一早book 左位有房, 仲有電視睇有得較台tim. 入去即時睇左有咩湯底, 成11個湯底, 當中有雞同蟹鍋. 咁我地就叫左個當日推介既川貝海底椰木瓜鱷魚骨湯底. 等左陣個鍋來到, 睇下都好多料, 幾舊大骨, 仲有雞腳. 仲叫左jar竹庶水(幾甘甜家) 我地D 配料叫左 手切澳洲M5肥牛(兩轉) – 色澤好, 牛味好濃, 唔洗沾汁都好正 招牌手切本地肥牛(兩轉) - 色澤都好, 但牛味冇咁濃, 但比較爽口
頂級肥牛粒 – 第一次打邊爐食牛粒,大粒得來又唔韌 手打墨魚蝦滑雙拼 – 可能真係自家打, 味濃, 爽口彈牙
唐生菜, 白菜仔 – D菜唔老, 冇咩特別
花枝片(兩轉) – 呢個我最愛, 滾兩滾食得, 好有鮮味同爽口 韮菜餃– 大大粒, 入面D料調味得都唔錯
仲有芝士腸 貢丸同最後叫個稻庭烏冬
其實有仲炸魚片 – 大大舊又脆口, 但食得太快冇影相
最後叫左糖水, 到我地要食既時候, 仲幫我地即時清走台上D野,服務真係唔錯.
埋單, 每人都係三百蚊到(唔計壽星仔)
睇上去好似5個人食左唔係好多, 但係佢每碟真係量都唔少. 而且佢D野真係新鮮, 上料又快. 可以再encore!