2019-07-02 135 瀏覽
今日繼續生日月, 朋友請小弟往銅鑼灣日喜樓食中菜, 我們點了北京填鴨,小籠包、蝦仁炒飯、高力豆沙香蕉球、橙汁和西瓜汁。北京填鴨食落肉味香濃, 食落有油花、鴨皮食落薄薄香脆, 肥而不膩,薄餅食落香滑軟綿,青瓜爽脆、醬汁惹味、薄餅連鴨件一起食齒頰留香, 惹味無比;小籠包湯汁很多, 味道香濃、肉質鮮甜, 皮薄餡靚小籠包;蝦仁炒飯飯粒炒得乾身, 食落有鑊氣、蝦肉肉質鮮甜彈牙、蔥花帶出飯的美味, 足料美味的蝦仁炒飯;高力豆沙香蕉炸得金黃, 糖粉甜度適中、豆沙咬落香甜、整份高力豆沙香蕉甜度適中, 食落美味;最後橙汁是鮮柞橙汁, 甜度適中。餐店座位簡約舒適, 食物美味高質, 個人很欣賞餐店重視環保, 例如用I pad落單, 減少紙張和飲品用紙飲管, 減少塑膠, 謝謝朋友宴客, 食了一頓高質美味中菜。
蝦仁炒飯
小籠包