2023-08-31
圓山飯店非常方便喺尖沙咀站行幾分鐘就到,非常方便,晚飯都超級有水準,地方闊落,坐得舒服,而且店員仲招呼得非常週到,性價比高避風塘肉蟹一斤$298,蒜香味同辣味非常香濃,與蟹一齊煮,味道和諧,肉質又夠豐富,而且蟹肉口感軟唸,香甜,細膩,最重要係隻蟹真係非常新鮮,一齊爆炒,真係好惹味,加埋辣椒,但係有少少香辣嘅味道,又唔會太辣,非常喜歡冰鎮咕嚕肉$168,這個小菜不得不提,肉質非常鬆脆,外脆內軟,豬肉經過咋之後都唔會乾身。我食過咁多間冰鎮咕嚕肉呢間真係最好食,醬汁做到酸酸甜甜,非常開胃,旁邊仲放有幾粒菠蘿同士多啤梨,感覺新鮮豬油渣炒時菜$83 ,平時炒菜都係用蒜蓉,好少用豬油渣,今次第一次試,並不油膩豬油渣嘅香味深入左嫩綠既菜心,菜心重要香甜爽脆,豬油渣仲炸到卜卜脆,夠晒香口波仔煎蛋$108,蠔肉非常大粒,而且又唔腥,喺蛋入邊加咗一啲肉碎令到口感更加豐富,食到停唔到口,美味可口