2014-11-07
今次被Tryit X生力友飯局活動選中去試食位於旺角彌敦道的鳳城酒家. 聽講餐廳餸菜質素唔錯, 所以都有D期待.當晚4個人一齊去試菜.旺角鳳城酒家地點好方便, 餐廳鄰近旺角火車站, 而且只需10分鐘內的腳程就到,就係神召會隔離. 好易搵.我地閒日晚上6點幾去到餐廳, 因為時間常早的關系,餐廳只有2成的座位有人. 但當去到8點幾時已經有8成入座率. 而餐廳侍應效率都好高又有禮貌. 佢地會好留意客人需要, 當一見到我地隻碟滿左骨頭, 就會主動幫我地換碟. 好自動波 GOOD.而鳳城酒家內佈置簡潔, 樓底也好高. 枱與枱之間的距離較大, 所以食飯時不會感到太局促同可以盡情同朋友分享八卦野都唔怕被其他人聽到.由於鳳城酒家出名食順德菜, 我地梗係要品嚐一下招牌順德菜啦.我地分別叫左4個小菜同一個煲. 首先出場:-生煎蓮藕餅: 蓮藕餅煎得外圍金黃香脆, 而內里包住蓮藕粒同少少芹菜粒. 食落不但爽口, 仲好有咬口. 而且芹菜粒更帶出魚餅的鮮味. 真係好味.-紅燒妙齡乳鴿: 新鮮炸起既乳鴿上手熱辣辣, 而且又不會炸得太乾太老, 內里仍保存有肉汁好juicy.而我就喜歡用手揸住食乳鴿, 更有風味. 配埋
我地閒日晚上6點幾去到餐廳, 因為時間常早的關系,餐廳只有2成的座位有人. 但當去到8點幾時已經有8成入座率. 而餐廳侍應效率都好高又有禮貌. 佢地會好留意客人需要, 當一見到我地隻碟滿左骨頭, 就會主動幫我地換碟. 好自動波 GOOD. 而鳳城酒家內佈置簡潔, 樓底也好高. 枱與枱之間的距離較大, 所以食飯時不會感到太局促同可以盡情同朋友分享八卦野都唔怕被其他人聽到. 由於鳳城酒家出名食順德菜, 我地梗係要品嚐一下招牌順德菜啦.
我地分別叫左4個小菜同一個煲. 首先出場:
-生煎蓮藕餅: 蓮藕餅煎得外圍金黃香脆, 而內里包住蓮藕粒同少少芹菜粒. 食落不但爽口, 仲好有咬口. 而且芹菜粒更帶出魚餅的鮮味. 真係好味. -紅燒妙齡乳鴿: 新鮮炸起既乳鴿上手熱辣辣, 而且又不會炸得太乾太老, 內里仍保存有肉汁好juicy.而我就喜歡用手揸住食乳鴿, 更有風味. 配埋一杯生力啤就Perfect晒.
-金蒜粉絲蒸勝瓜: 呢道菜係我最愛, 去到邊間餐廳都會叫. 而粉絲盡吸收蒜香同勝瓜的精華, 配白飯食一流. 不過今次呢道菜有少少不夠好, 因為食落去明顯知道用既油係炸過其他食物的. -化皮乳豬(例牌): 有時好怕乳豬皮唔夠脆,又怕肥肉太多食落會好油膩. 但今次個乳豬就無我擔心既問題出現, 食落仲”脆卜卜”. 好好味. 最後壓軸, 我地叫左個羊腩煲暖一暖胃. 秋冬時分天氣轉涼, 食呢個岩晒.
煲內的羊腩份量都幾多, 而且味道不錯, 唔會”騷”.
而附送既腐乳醬仲加左香草, 更可以吊出羊腩的味道.
不過唯一不足係羊腩炆得不夠時間, 食落時, 皮的位置較韌. 需要費盡一點牙力先咬得開. 而羊肉部分則沒有呢個問題.