2018-01-14 2118 瀏覽
2018年的第一次大澳遊,可能因為當日下雨天,遊客不太多,我地入去大把位,老闆娘非常好人,過嚟介紹有乜好食,雖然我都唔係第一次去,但係去到當然要試D招牌菜:墨魚餅拼炸雲吞,絶對不能不試,墨魚餅墨魚份量比重,所以食落非常彈牙,雲吞皮薄新鮮炸起非常好食;生炒糯米飯,糯米雞所有材料都是放在上面,不是一齊炒的,但是糯米飯炒得非常香,而且爉肉不會肥,據老闆娘說是自家製的,有爉肉時他們先會賣糥米飯,一年只有數個月有;海魚湯,因為大澳係漁村,海魚湯好鮮甜,湯入面冇魚骨,但是湯渣裏的魚仔有好多碎骨,但好鮮甜;生炒咕嚕肉,咕嚕肉不是新鮮炸起,但是都有少少脆,茄汁做得不錯;盬焗雞,與平常識開的鹽焗雞做法有啲不同,但是雞的味道比一般雪藏雞好;涼瓜炆魚,因為我本人唔食涼瓜,其他人話呢碟涼瓜唔苦,啲魚俾魚湯裏的細魚小骨,但是魚湯的細魚比較甜。
生炒糯米飯
生炒咕嚕肉