2024-01-17
我約咗我媽咪去行街,經過見到八方庭,媽咪話上次同呀姨食過好好味,唔食就走寶,就決定入去試下啦我😊我要講下荔芋油鴨煲🍲鴨肉香嫩多汁,荔芋軟糯,湯底鮮甜。一啖落肚,鴨肉嘅香味同荔芋嘅獨特風味瞬間爆發,真係令人驚艷👀之後係辣子雞炸大腸👅有驚喜!雞肉鮮嫩多汁,大腸酥脆。辣椒嘅香辣味道係一定要提一下,真係好開胃!辣味同大腸嘅鮮美交織在一起,真係估唔到咁好味🫦而椒鹽鮑魚夠彈牙,表皮酥脆,椒鹽嘅香味令人鮑魚升華到另一個境界💓食正宗文昌雞真係一種享受🌟!頂級嘅文昌雞皮幼滑得黎緊致,輕輕咬落去,啖啖肉汁🍗即刻溢出,香而不膩,令人回味無窮。文昌雞嘅肉質細嫩彈牙,每一片都切得均勻,呈現出黃澄澄🌕嘅脂肪層,細看之下,更可見其細膩嘅肌肉纖維。而家呢度嘅文昌雞唔單止外形吸引,吃落更加嘅感覺係入口即化👄,肉質甘香而且濃郁。透過特殊嘅烹調技巧,文昌雞保留咗最原始嘅味道,唔需要太多嘅佐料🌿,就已經可以喺味蕾之間爆發出一股清新嘅鄉土情懷。喺呢個過程中,渾然天成嘅滋味喺舌尖跳躍,唔覺意間已經清空咗碟裏嘅每一塊雞片🍽️。再配上特製嘅辣椒醬或者薑蔥油,更能突顯文昌雞嘅鮮味,真係無得頂👍!