2020-11-06 694 瀏覽
忙了一整天放工係時候要叉電, 將軍澳廣場嘅「桂花小幸」 是首選, 坐吓傾吓飲杯台式飲品又一個晚上。餐廳主要提供臺式麵食,小吃, 滷肉飯套餐等。特盛紅燒四寶麵 $78 (紅燒牛肉湯底)湯底清澈味道濃郁, 充滿牛肉湯和少許藥材嘅味道。 材料也挺豐富~ 鹵水蛋,花枝丸, 兩大件豬手, 腱心牛肉(牛展),紅蘿蔔,白蘿蔔。 豬手又腍又入味最出色, 牛展厚切肉味香濃, 花之丸較普通。 麵條幼滑爽口, 整體美味又夠份量!Drink list 有很多選擇,加配隔壁「茶研社飲品」減$5, , 有得坐低飲~本想喝珍珠奶茶, 不過晚飯好少飲茶類怕瞓唔著,改飲黑糖珍珠鮮奶 (少冰少珍珠)鮮奶香滑,小冰效果感覺濃郁, 配襯甘香嘅黑糖 味道好夾, 加上黑糖嘅虎紋,賣相吸引又回味。另加了前菜: 涼拌貓耳朵,涼拌黑醋茄子。雖然標示有辣椒,但感覺 一啲都唔辣 ,酸度恰到好處茄子尤其惹味, 但感覺油份多了點。桂花雞翼雞翼熱辣辣炸起外皮超酥脆保持肉汁很美味。桂花蜜另上,用嚟蘸雞翼也是很特別的味道, 好像自製蜜糖炸雞~

餐廳主要提供臺式麵食,小吃, 滷肉飯套餐等。

特盛紅燒四寶麵

特盛紅燒四寶麵 $78 (紅燒牛肉湯底)

黑糖珍珠鮮奶

本想喝珍珠奶茶, 不過晚飯好少飲茶類怕瞓唔著,改飲
黑糖珍珠鮮奶 (少冰少珍珠)

另加了前菜: 涼拌貓耳朵,涼拌黑醋茄子。

桂花雞翼

桂花雞翼
雞翼熱辣辣炸起外皮超酥脆保持肉汁很美味。
桂花蜜另上,用嚟蘸雞翼也是很特別的味道, 好像自製蜜糖炸雞

特盛紅燒四寶麵
黑糖珍珠鮮奶