2017-03-19 146 瀏覽
今日和太太往新蒲崗赤山食日本菜, 我們點了雞皮串, 海老天婦羅、和風冷豆腐、枝豆、味噌湯、雞肉柳川鍋、原條蒲燒鰻魚飯、牛油果鰻魚卷、帶子壽司和烏龍茶。雞皮串現時好少地方有得食, 雞皮燒得香脆, 脆卜卜, 配上獨得香料, 佐酒一流;海老天婦羅一共有4隻, 廚師連除蝦肉炸天婦羅外, 另頭蝦頭一起炸, 蝦頭好爽脆, 食到蝦的鮮味, 蝦肉炸得金黃, 食落好香口, 蝦好新鮮彈牙, 配上蒜蓉和天婦羅汁, 更能帶出蝦天婦羅的美味;和風冷豆腐豆腐好滑好綿, 配上沙律菜, 蕃茄和碎蛋, 食落口感豐富, 酸酸甜甜, 好開胃;枝豆食落清甜, 每粒枝豆配上少量, 食落更能帶出枝豆美味;味噌湯味道適中, 不會太鹹,材料除有豆腐和昆布外, 還有蟹柳在湯內, 好有驚喜, 蟹柳好彈牙, 豐富整個味噌;雞肉柳川鍋餐廳的特色菜, 好香雞肉, 雞肉切得細細份, 入口即熔雞肉鮮嫩, 好好味, 配上清甜湯底, 食落口感十足;原條蒲燒鰻魚飯是餐廳另一特色菜, 鰻魚肉質鮮甜肥美, 燒得剛剛好入口即熔,鰻魚汁甜度剛剛好飯份量十足, 足夠兩人分享;牛油果鰻魚卷牛油果香滑, 鰻魚味香滑, 配上蟹籽食落整個卷物好爽口, 更有層次;最後帶子壽司帶子新鮮爽口, 飯份量適中, 美味! 餐廳座位寬敞, 食物新鮮, 美味和食。

和風冷豆腐
枝豆