2019-07-10
好喜愛飲老火湯,自己在家也不時煲來喝,雖然好多人話飲老火湯好肥,但我仍然相信飲得湯多人會滋潤D和皮膚靚D我亦愛打邊爐,一年四季隨時都可以吃火鍋,當老火湯遇上火鍋,你認為會是怎樣?今晚我就和E一起飲住靚湯食火鍋,一個字……正醬料每人$30~未揀鍋底前先揀左醬料先,有十二種配料,今次我除了用紅椒,乾蒜,芫荽,豉油外,還加了少少醋和蠔油,酸酸地,幾好味ga再來揀老火湯煲,有5款選擇: 天麻川芎白芷魚頭煲, 花雕醉雞煲 ,黑蒜姬松茸脊骨煲, 冬瓜陳皮水鴨煲,清香椰子雞煲,其餘湯底有芫茜皮蛋,沙爹,四川麻辣和什菜豆腐白湯煲我和E揀了天麻川芎白芷魚頭煲,因為我們都喜歡飲魚湯,而且川芎,白芷能袪風散寒,天麻能改善血流,魚頭補虛, 對感受風寒所引起的頭痛有很好的療效天麻川芎白芷魚頭煲$328~首先以大火滾八分鐘,配料有杞子,天麻,川芎,淮山,白芷,龍眼肉,紅棗和兩邊大魚頭,真是真材實料。打邊爐前先飲一啖靚湯,湯頭呈奶白色,好濃郁的魚味,好清甜,絕無味精,最後忍不住飲了2大碗原來大片又靚的天麻價錢頗貴,第一次食天麻,原來是頗清甜的。細看menu, 選擇頗為豐富,有刺身,海產,金豬類,手打丸及滑類,精選牛
原來大片又靚的天麻價錢頗貴,第一次食天麻,原來是頗清甜的。
細看menu, 選擇頗為豐富,有刺身,海產,金豬類,手打丸及滑類,精選牛肉,雞與羊,菜蔬,手工餃和包類,粉麵等。
西班牙梅肉$128~黑毛豬梅肉紋理分佈好均勻好靚,簡直可媲美牛肉,肉質非常爽滑,有咸香味,好正
羊肉片$188~ 羊臊味好濃郁,肉質柔軟,非常高質,好美味
黑豚餃$88~有黑毛豬的咸香味,味噌味亦很濃郁,餃子皮有少少煙韌,好好味
雞腸$128~洗得好乾淨,非常肥美爽脆
豬粉腸豬潤雙併$88~豬粉腸很爽滑,豬潤很厚身很大片,亦很爽口
秋葵$88~秋葵被譽為「植物界的黃金」,營養價值非常豐富,能幫助消化,減肥,降血壓和美白,需淥太耐,爽吃最美味