2016-10-13
有新戚從外國來香港, 佢話最想食叉燒, 諗起翠園D叉燒幾好來, 就決定來吃晚餐. 很少見到平日酒樓晚市差不多full house. 我哋叫了例牌叉燒, 咕嚕肉, 脆皮牛坑腩, 芋粿炒什菜和煎胡椒包. 叉燒甜味剛好, 肥瘦適中, 顏色不會很紅. 咕嚕肉不是很大碟, 但肉多, 唔似其他餐廳青椒做主角. 肉很脆囗, 粉薄, 可惜冇菠蘿, 變咗子薑, 我媽子就好鐘意. 芋粿什菜是用木盤上, 賣相吸引, 味道亦很好, 沒有很油.以為好大盤, 原來中間有個鐡盤的. 胡椒包就一般, 味道ok, 只係完全沒有煎的感覺. 食完好耐個牛坑腩都未上, 吹咗之後又等咗10min. 最後決定cancel, 侍應姐姐很好人, 即刻話OK. 完全冇叫我哋再等. 到俾錢時見到碟腩, 可惜已經太遲. 整體很滿意, 親戚也很歡喜. 滙豐白金卡有折, 扺食.