2018-09-08
朋友介紹過我去呢間龍鳳祥餃子店,今天特意來吃這家的餃子。見到餐牌可以揀唔同嘅湯底,當然我又揀咗我最鍾意嘅蕃茄湯底。所以我叫咗一碗白菜豬肉餃子番茄湯麵。當然我第一啖就係試吓個湯底啦,有時候湯底真係一個靈魂所在。第一啖真係十分之失望,個番茄湯只係得小小鹹鹹地嘅味,而且應該落咗好多好多生粉,個湯又結撻撻又無番茄味,當時真係幾失望,話晒我都專誠為個湯底而來啊。咁之後我就再試吓佢嘅餃子啦,好彩佢啲餃子都幫佢加番啲分數,佢肉嘅比例唔會太少,好多時候食嘅餃子因為節省成本所以餃子入面嘅菜會多個肉,但呢間餐廳就比較均真,肉嘅份量唔會太少野而咬落去嘅感覺都好有肉味,亦都幾juicy。而我走嘅時候亦都有望一望身邊嘅食客,好多都係叫咗個牛肉湯底,大家如果想試吓呢間嘅話,我估牛肉湯底係應該會好過蕃茄湯底,總之就唔好是番茄湯底,大伏。超失望湯底⬇️貨真價實好味餃子⬇️
超失望湯底⬇️
貨真價實好味餃子⬇️