2024-10-23
朋友想食泰國菜。九龍城就有好多選擇,今次揀咗「泰象館」自從屯馬線開通之後,係宋皇臺B3出口,步行大約4分鐘,十分方便。店舖空間唔算大,裝修簡潔。泰籍廚師主理,店員大多數係泰國人,但都識得講廣東話。午市套餐,價錢係$44至$53,仲包埋嘢飲,套餐超過20款,有不同種類嘅飯/麵,價錢十分經濟實惠。我揀咗泰式菠蘿炒飯$47,材料豐富,有新鮮菠蘿、臘腸、洋蔥、雞肉、雞蛋、粟米粒、紅蘿蔔粒和青豆,米飯炒到好乾身,有鑊氣。飲品叫咗泰式黑咖啡(免費)黑咖啡味道香濃,叫咗小甜,飲完好有滿足感。朋友揀咗燒豬頸肉金邊粉$44,湯底濃郁,豬頸肉燒得香脆,厚肉爽口。呢度嘅金邊粉彈牙又掛汁,份量都好多,用料十足。飲品叫咗蜂蜜百香果茶($5)雖然已入秋,但天氣非常熱,要一杯蜂蜜百香果茶滋潤解渴。朋友想食明爐青檸蒸烏頭魚$148,上面鋪滿各種泰式香料。明爐可以熱住條魚,保持溫度,魚肉煮咗咁耐,仲係好嫩滑。湯底好開胃,酸中帶微辣,食得滋味。最後叫咗甜品芒果糯米飯$60,熱辣辣嘅黑白糯米飯,吃起來軟糯。芒果味道香甜,配上香濃嘅椰漿,簡直係絕配。📍泰象館🏠九龍城城南道48號地舖
📍泰象館
🏠九龍城城南道48號地舖