2021-12-15 23 瀏覽
行過見到大澳德發既menu,有多款海鮮同小菜,而且店舖樓高兩層,可以坐得寬敞舒適,就同朋友一齊入去試試店員見我地見左一陣menu都未點到菜,都非常貼心過黎介紹幾款菜式俾我地,最後我地都揀到幾款菜,而且都好好味豉椒炒花甲($128)花甲隻隻都好肥美肉厚,花甲唔會韌仲係好嫩,而且醬汁好濃,豉椒醬料炒到恰到好處,令每隻花甲食落去都好惹味椒鹽焗鮑魚($148)另外,不得不讚讚椒鹽焗鮑魚,鮑魚外面炸過令肉汁鎖住係入面,所以咬落去時鮑魚彈牙爽口,肉汁豐富,加上椒鹽同辣椒既香味,非常美味,回味無窮招牌小炒王($118)小炒王炒得好夠鑊氣,材料亦好豐富,最鐘意就係淋上面個d小魚乾,咸香可口,令小炒王生色不少大地魚蠔仔肉碎湯飯($68)用大地魚煮既湯,好鮮味,加上數量不少既蠔仔,令飯吸哂所以湯既精華,啖啖都係美味菠蘿拔絲咕嚕肉($158)咕嚕肉外脆內嫩,炸得岩岩好,啖落去每啖肉依然有肉汁,唔會炸到乾哂,而且醬汁味道都配搭得好好,唔會過酸,用黎配飯食絕佳

豉椒炒花甲($128)

椒鹽焗鮑魚($148)

招牌小炒王($118)

大地魚蠔仔肉碎湯飯($68)

菠蘿拔絲咕嚕肉($158)