2015-05-03
有今日老公要翻工,仲要翻全日,午餐就要食自己,自己搵食。約左朋友三點係銅鑼灣行街,就自己早少少過左海搵食先。行呀行,去到一蘭個頭,見到勁多人,行前少少見到有間叫醉串,lunch有石鍋烏冬食,望入去又見d位好舒服咁,就入去試試佢啦。午市優惠推介,有八個選擇,價錢由$58-$78,再另收加一服務費。我叫左個極上黑豚肉石鍋烏冬配黑豚豬骨湯底。湯底都有四個選擇呀,可以因應個人喜好去配配呀。個餐仲跟咖啡或茶,天氣咁熱,我當然加錢轉罐可樂黎消消暑。等左一陣,烏冬黎到先嚐一口湯底,豬骨味香濃,濃度適中,唔會太咸。而個黑豚肉同洋蔥一齊炒過,好香,豚肉都好嫩滑又唔會好肥,仲吸左湯底既味,配菜都有好多,有粟米粒,蛋,木耳絲,金菇,翠翠苗,分量十足。烏冬好彈牙,有咬口,仲吸晒湯底既香味,好正呀。四個人黎食仲有九折,下次搵多d人黎食先得。其實以呢個價錢黎講,無折都食得過。職員都好有禮貌,成日加水,唔駛自己出聲叫。
烏冬好彈牙,有咬口,仲吸晒湯底既香味,好正呀。
職員都好有禮貌,成日加水,唔駛自己出聲叫。