燒肉屋 (清風街)

YAKINIKUYA (Tsing Fung Street)
前身為 “黑木亭居酒屋”
2024-09-17 152 瀏覽
今日經過天后清風街,聞到陣陣烤肉香味,一睇原來係這間《燒肉屋》的餐廳傳出來,咁啱又肚餓,唔使諗一於入去開餐。入到餐廳,裝修好有日式風味,座位雖然唔算多,但都坐得幾舒服,店員又好禮貌。頭盤~法國生蠔,size適中,肉質Creamy,非常新鮮。跟住係~超長日式牛仔骨,Size真係好長,一路燒一路聞到肉香,食落口肉質好嫩滑,又冇渣,再用塊生菜夾住嚟食,冇咁肥膩,又另外一種食法。薄切A5宮崎和牛後腰肉~呢片肉比較薄身,上下興一下即刻可以點雞蛋和醬汁一齊食,呢片和牛入口即溶,好有牛味,加埋蛋漿更加滑口。蒜蓉牛油帆立貝,帆立貝加上蒜蓉牛油香味,原來可以咁夾,又冇冚咗啲海鮮味,超好食。我哋仲嗌咗兩杯特飲~葡萄愛梳打,海中錦鯉梳打,兩杯都好特別,飲完感覺好清新。總括嚟講,呢間餐廳,食材新鮮,款式又多,同朋友食飯傾偈,不錯的選擇!

頭盤~法國生蠔,size適中,肉質Creamy,非常新鮮。