2014-06-01 1887 瀏覽
返左成日工,響尖沙咀食完晚飯就上openrice係附近搵甜品食,最後決定去mangochacha試試!舖頭用芒果做主打,聽落有啲寡,但食落原來又幾正喎!首先舖頭裝修好簡單舒服,以素色為主,環境感覺上好乾淨整理,位置都幾易搵,燈光暗暗地幾適合情侶一齊黎食甜品,夠哂浪漫。一個人黎食既我,就叫左個舊情人($68)試試,入面有芒果刨冰、黑糖刨冰、芒果雪糕同芒果肉,一次過滿足哂我四個願望!首先芒果刨冰好有芒果味、甜度都岩岩好,因為黑糖刨冰都幾甜,芒果刨冰岩岩好既甜味無令到整個舊情人變哂「糖水」咁既款。另外,芒果果肉都十分特別!同平時食開既芒果唔同,餐牌話佢地用既芒果叫愛文芒果,食落並無平時食開既芒果咁甜,個種味道好難去形容,總之就好特別啦,一句講哂好味!舊情人頂部仲有個芒果雪糕,比起平時係超級市場買既真係好食得多,芒果味好突出,最正既係雪糕裏面仲有類似芒果定芒果乾既野,仲有得咬下添!雖然一條友黎嗌個68蚊既甜品有啲肉赤。但係坦白講,平時食開都係普通糖水舖,甜品種類都係差唔多,香港好似比較少有呢類特色甜品舖,既真係做到咁多款甜品之餘、又幾好食,如果遲下香港可以有多啲呢類型既糖水舖,就好喇!

舊情人

$68 (宵夜)
舊情人