2019-12-13 57 瀏覽
好凍呢,特別想食返碗熱騰騰的生滾粥。泥鯭豬潤粥 $54一大鍋,兩人分享都好夠。滾熱辣,上枱已經聞到好香泥鯭味。尋寶先,都好多豬膶,大片厚切。咬一口感覺香軟滑,關鍵是豬膶要夠新鮮,而且需要緊緊熟。呢個就係食生滾粥最正的地方,火候控制很好唔好,很視乎師傅的經驗。泥鯭是大條的,可惜得半條,少少失望。不過條魚真的幾鮮味,用來煮粥真係好甜好香,連魚汁都食埋,原汁原味。粥底好滑好綿,重加左少少果皮吊吓味。而且鍋夠熱,可以長時間 keep 住温度,欣賞佢。豉油皇乳鴿 $59豉油皇甜甜地,乳鴿好入味。暖暖地的乳鴿,冬天食又特別滋味,用來配粥真心不錯。椒絲腐乳炒通菜 $42都算大碟,菜嫩口。唯獨炒得略為濕左少少,個人偏好香囗濃味野。蒜泥汁脆皮豆腐 $32炸到熱辣辣,外表脆卜卜,內裡又軟綿綿。有臭豆腐的質感,不過是唔臭的,仲幾香豆味。附上特製豆醬,甜甜咸咸幾滋味。不過其實唔點醬都已經好好味架。熱奶茶夠香濃的港式奶茶,有水準
好凍呢,特別想食返碗熱騰騰的生滾粥。

泥鯭豬潤粥 $54
一大鍋,兩人分享都好夠。滾熱辣,上枱已經聞到好香泥鯭味。

豉油皇乳鴿 $59

椒絲腐乳炒通菜 $42

椒絲腐乳炒通菜

蒜泥汁脆皮豆腐 $32

熱奶茶
夠香濃的港式奶茶,有水準

• 椒絲腐乳炒通菜