2011-09-23
星期一我地八個人嚟左呢度食羊,朋友一直都話呢度好好味,全部都係食羊既,所以就嚟左呀!一早訂左位坐圓枱,餐廳係食新疆菜,環境都好有feel呀!餐牌係布做架,仲有好靚既圖案添,地方唔算大.仕應一早已擺好晒枱上既餐具還有一碟紫椰菜絲,味道都幾好,爽爽甜甜加埋d芝麻,good呀!我地點左都幾多嘢食呀:先嚟個羊肉湯,我之前唔食羊架,因唔係好鍾意d酥味,不過呢個湯聞落去好似好酥但飲落去一d都唔酥架,好味呀,有些紅蘿白絲,冬菇絲,一些蔥花,羊肉,飲好暖呀!跟住就係酸辣海蜇拌老虎菜,這個係仕應介紹的,酸酸地好開胃呀,紅蘿白條,海蜇條,腰果脆卜卜,好有口感,味道都好好,加埋d老虎菜一齊食好清新.炒紫椰菜,同餐廳免費供應的差唔多,不過就切得大塊d,都係爽甜又爽口架.大漠羊鬆手抓卷,好似壽司手卷咁,好特別,朋友極力推介話好好味,外層係手抓餅,入面係有些羊鬆,花生粒,仲有些香葉一齊食,好香同埋都真係好味呀,不過要食得小心d,因為會跌晒出嚟.我地叫左9個添呀!!哈蜜瓜炸牛腩,朋友見到個名好特別所以好想試下,賣相好靚架,用兩件哈蜜瓜夾住一件牛腩來炸,味道都好特別,外層甜甜地,入面係牛既咸味,好味呀,牛腩保持住有肉
我地點左都幾多嘢食呀:
哈蜜瓜炸牛腩,朋友見到個名好特別所以好想試下,賣相好靚架,用兩件哈蜜瓜夾住一件牛腩來炸,味道都好特別,外層甜甜地,入面係牛既咸味,好味呀,牛腩保持住有肉汁及肉質都仲好滑的
古法羊胺,我地咁多人叫左珍寶,每人一件,好香好吸引呀,唔會好生,唔會好肥,加埋d孜然粉及辣椒粉嚟食,好好味呀,我完全唔覺得酥,烤得啱啱好,好香口及惹味,啖啖肉架,好鍾意!!
蜜味肥羊叉燒,我初初真係以為係叉燒,賣相係同叉燒一樣架,原來係羊肉,所以味道係有一點點分別,但唔係好出既羊酥味,蜜汁甜甜地加埋叉燒肥肥地好好味喎,朋友話用嚟送黃薑飯一流,佢話d蜜汁甜甜地整落碗本來唔係好重薑味既飯度,就變左好好味呀!!
當歸杞子湯浸崩沙羊腩,這個湯係好茲補的,有當歸還有杞子,不過都唔係好濃味的,崩沙羊腩好淋好好味,好易入口,一咬即斷,唔會有根,又唔係好肥,加埋浸左落d湯度所以都好有當歸杞子既味道.
本來朋友還order左梅花鹿肉的,不過餐廳已經冇做,好彩冇嚟,因為已經食左好多啦!!
還order左每人一個羊奶凍,樣子似布甸,用羊奶嚟做,好滑好味,唔覺好出既羊奶味.唔係好甜,味道啱啱好.
食羊既人果然有福了!!