2022-07-24 147 瀏覽
大壹燒鵝 (啟田大廈)地址: 藍田啟田道51-67號啟田大廈地下1A, 2-4及6A號舖以前喺藍田讀中學,已經教咗好耐冇過嚟藍田啦。今日同老公喺藍田撐枱腳,我哋兩個都好鍾意食啲小炒,所以嚟咗近地鐵站嘅大壹燒鵝試試 !餐廳環境乾淨,仲分咗兩層,非常闊落。員工友善,食物種類多,推介!二人套餐例湯: 粉葛赤小豆豬骨湯老火湯味道濃郁同清甜。粉葛有止渴清熱嘅功效,赤小豆就健脾祛濕、利尿消腫。粉葛赤小豆豬骨湯香甜美味,個個都啱飲。叉燒拼油雞香港呢度嘅燒味都唔錯, 試試叉燒同油雞。蜜汁叉燒選用最上等嘅脢頭肉,食落肉質鬆化,肥瘦均勻。加上用咗蜜汁,面層有燶邊,食落脆脆地,而且非常香。叉燒保留到原有肉汁,醃料惹味,好正!油雞雞肉嫩滑,雞味濃郁,皮帶點彈牙。豉油汁味道香濃,撈飯一流! 燒汁薯仔牛柳粒呢碟餸薯仔同牛柳粒份量多,一上枱就聞到好香。廚師即叫即整,炒得好有鑊氣。薯仔本身有炸過,外表金黃色,外脆內軟。牛柳粒一口size,容易入口,食落肉質鬆化。燒汁味道惹味同牛肉同薯仔混合得好好。白飯兩碗白飯大大碗,熱辣辣。米粒晶瑩剔透,好豐滿,好香。西蘭花炒蝦仁最後仲揀多碟菜。西蘭花淋甜,冇草青味,廚師準備工夫做得
大壹燒鵝 (啟田大廈)

二人套餐
例湯: 粉葛赤小豆豬骨湯

叉燒拼油雞

燒汁薯仔牛柳粒

白飯兩碗
白飯大大碗,熱辣辣。米粒晶瑩剔透,好豐滿,好香。

西蘭花炒蝦仁
最後仲揀多碟菜。西蘭花淋甜,冇草青味,廚師準備工夫做得好好。蝦仁大大粒,爽口彈牙。另外仲加咗蒜蓉炒,所以特別香。

套餐仲包左兩杯嘢飲。我同老公揀咗凍檸茶同西洋菜蜜。凍檸茶凍冰冰,夏天飲好正。菜蜜唔係好甜,清熱。