2017-12-08
今日放假, 約左friend試試屋企附近呢家貌似幾吸引嘅餐廳. 食物有好幾種菜式, 主要都係歐洲 / 西方菜式, 而我地既然黎到呢度, 理所當然要嗌啲crepes試下啦, 就要左個招牌嘅焦糖牛油crepes. 有crepes又自然都想食埋galettes, 所以亦嗌左個smoky chicken galette. 然後諗諗下覺得似乎都係唔夠食, 於是另外再叫埋一個法式油封鴨脾.招牌crepe幾唔錯, 甜度適中, 唔會太「死甜」, 而個crepe本身亦好香, 水準真係唔錯.至於個smoky chicken galette 亦佳, 幾鍾意呢幾樣材料嘅配搭, emmentale cheese同雞本身已經夾, 再加埋好香嘅紅洋蔥, 令到呢個galette更香, 味道更豐富, 唯一要挑剔嘅係價錢有少少貴 (如果a la carte咁嗌). 話雖如此, 對比起其他區嘅西式店鋪, 佢嘅價位已經唔算係貴架喇. 最後不得不提係呢個食到我地lam lam脷嘅法式油封鴨脾. 首先賣相已經唔差, 點知食落去都係有驚喜. 鴨油本身已經香到不得了, 再加埋個port wine sauce, 成道菜就變得非常非常好
最後不得不提係呢個食到我地lam lam脷嘅法式油封鴨脾. 首先賣相已經唔差, 點知食落去都係有驚喜. 鴨油本身已經香到不得了, 再加埋個port wine sauce, 成道菜就變得非常非常好食, 個醬汁可以話係冇得頂. 鴨脾本身係慢煮而成, 不但保留到佢自身嘅味道同質感, 而且亦得夠食到製作上嘅用心, 以百零蚊嘅價錢黎講, 絕對令人非常滿意. 如果大家唔怕有少少油, 睇落有少少肥膩的話, 去呢度食嘅時候, 呢道菜絕對值得一試.