2024-08-20
放假日子,所以就預約咗食一間尖沙咀私房菜😆去到嘅時候,要㩒鐘入到去,入邊裝修好靚,唔似家居形式,而且其中一間房有得唱K,非常寫意😆我今次安排到另一間房坐,等待上食物😊坐低就擺上碟花生另一碟自家製味菜,並表示沒有落鹽來醃製😆😆食落去真係唔似出面得個咸字,而係帶有少少甜味,非常好入口😆☕️另外再上咗壺茶,係20年陳皮普洱,飲落去真係好有陳皮味,非常之好飲👏🏻▶️芝士焗蟹蓋用匙羹不上嚟,真係有好多大閘蟹肉,而且配上淡淡嘅試試,亦唔會遮蓋去蟹肉嘅鮮味👏🏻▶️享螺花旗參燉野生水鴨非常清甜,而且飲得出真材實料,因為雖然清甜,但味道濃郁,超級正😋▶️味菜炒肚尖豬肚尖每個部位只有三四個份量,所以非常矜貴,食落去非常爽口,真係抵佢咁矜貴😁調味亦非常好,濃味好食嘅菜▶️紅燒乳鴿乳鴿非常之入味,就算旁邊的配菜炸蝦餅亦都非常之隨口,證明每道菜每一個細節位都做得非常好▶️清炒涼瓜就咁望落去冇咩特別,但係食落去非常清新,完全冇苦澀嘅味道,好食得一食▶️臘味炒飯聞落已經好香,而且每一碗亦有些飯焦,脆脆口,形成一個對比▶️蟹黃XO醬撈麵面有啲辣,濃濃的XO醬以及蟹黃嘅味道,好邪惡得來但係飲唔住食晒🥰▶️ 20年,陳皮紅豆沙陳皮味非常之
▶️芝士焗蟹蓋
▶️享螺花旗參燉野生水鴨
▶️味菜炒肚尖
▶️紅燒乳鴿
▶️清炒涼瓜
▶️臘味炒飯
聞落已經好香,而且每一碗亦有些飯焦,脆脆口,形成一個對比
▶️蟹黃XO醬撈麵
▶️ 20年,陳皮紅豆沙
陳皮味非常之濃郁,而且紅豆沙起晒沙,食落去亦唔會太甜,值得一讚
整體嚟講依間私房菜都好高質素,每道菜都係店舖幫我諗,而且每個細緻位都做得好好,好值得一食😁