2017-05-21 226 瀏覽
有朋友喺同區返工,可以成日約食lunch係一件好幸福嘅事~ lee日我就約咗嗰好朋友一齊食lee間主打羅宋湯嘅中低價位餐廳。餐廳設計好得意,有d似機艙;但menu又似地鐵線路圖~ 餐廳兩邊為貼牆設計的餐檯配以高凳,就算自己一個來食自閉餐都唔怕尷尬。無奈中環租金貴,始終坐得比較迫。有d似食車仔麵,自選湯底同面底。湯底有四款選擇,兩款是羅宋湯,分牛腩及豬骨口味,另有紅菜頭湯及俄式清雞湯。另外,餐廳採用自助落單形式,填好order之後職員會入機出單,唔洗等好耐,熱辣辣嘅午餐就會送上。蕃茄湯底嘅粉面食得多,羅宋湯就相對少d。所以我哋兩個都特意揀咗海派牛腩羅宋湯意粉。Combo 1+2= $58,如果需要額外order 3、4、5嘅話,就on top再加對應價錢。menu清晰明瞭。背面仲有兩個指定嘅全日特惠套餐。不妨睇下👀唔啱食~ 海派牛腩湯意粉湯底又香又濃又足料帶微辣~牛腩肉嫩腍身易入口~意粉都完全吸收咗d湯~ 未試過食意粉可以全碗連湯連料食得咁乾淨。飲品都可以唔洗order~香煎牛脷粒除了入口即溶之外,咸咸地的感覺又很有層次。因為朋友唔食牛脷,得我自己一個人食,所以覺得小食就有點單調,後來先
有朋友喺同區返工,可以成日約食lunch係一件好幸福嘅事~

背面仲有兩個指定嘅全日特惠套餐。不妨睇下👀唔啱食~

香煎牛脷粒
除了入口即溶之外,咸咸地的感覺又很有層次。因為朋友唔食牛脷,得我自己一個人食,所以覺得小食就有點單調,後來先發現原來還有鹹牛脷豬仔包,下次可以試豬仔包~

可能餐廳新開張,冇提供八達通結帳,咁啱碌卡部機又出問題,所以埋單嗰陣,要自備散紙,如果唔係就要suffer俾$500但找返一堆20紙... 建議餐廳留意一下應變措施~

後來返來Google咗海派係咩意思,原來係上海式西餐,🤔咁係咪應該揀上海麵會更適合呢? 下次一於試下先!

2017-05-18