2018-03-19
又係我大食妹帶大家食好野時間,得知銅鑼灣最近有間新開雲南的麻辣火鍋專門店,而湯底又有藥膳功效,當然要來到試一試。極品手切肥牛:肥牛用上新鮮本地肥牛,所以食落牛味濃香,而肉質爽滑,脂肪平均,肉質又鮮紅,保證係新鮮牛。加上厚度適中,一滾之下,肥牛入口唔會太硬,絕對係一定要食。脆脘骨腩:用上原條新鮮脘魚起肉而成,而當中的脆肉脆,每條只有幾舊,所以特別昂貴。脆魚經過藥膳湯底,吸收晒麻辣的味道,更令魚的肉質更為出味,魚肉本身彈牙鮮嫩,入口爽滑。貴妃邦:貴妃邦可以話係每次打邊爐必叫的配料,因為邦吸收湯底後,會令貴妃邦味道昇華的絕境,令一隻平凡的海產變成上等海鮮,邦的肉質鮮甜,而肉身厚,唔會太縮水,所以保持本身體形。最後,今次我俾4個大食指數,這裡環境十分大,而店員又招孚得宜,食材又新鮮,真係打邊爐的新聚點。