2018-02-14 77 瀏覽
香港租金昂貴, 好多食肆都進駐商廈, 銅鑼灣就有不少商廈食肆, 例如耀华街就有間La Postre特式餐廳, 食物方面, 我想只此ㄧ家,啤酒蕃茄海鮮火鍋~ 只聽個名都相當吸引, 用啤酒混合鮮蕃茄來做湯底, 真係好好奇是什麼料子, 火鍋足二人份量, 材料當然唔少得海鮮, 包括: 大蝦、花甲、蟹鉗 、元貝及螺肉。湯底ㄧ滾, 馬上放入海鮮, 再蓋好㷛蓋等候數十分鈡。 西餐廳嘅火鍋比 我哋一般中式火鍋大大不同, 不設有 調味醬油, 但店員隨火鍋有ㄧ小碟酸酸甜甜 沙拉醬供客人調味。我個人覚得本身海鮮鮮味 已不需要任何調味料! 西式火鍋最重要係個湯底, 海鮮每啖咬落非常入味, 係番茄啤酒味! 啱啱好嘅啤酒味, 不會太重, 蕃茄味鮮甜, 味道互相輝映! 非常啱曬女士們!芝士蟹餅~要需時二十分鈡, 食完海鮮火煱後食就啱啱好, 芝士味道濃郁, 旁邊鋪滿 小蟹鉗, 厨C把蟹餅焗得外脆內滑, 金黄色的, 真係名副其實嘅芝士蟹餅!最愛甜品~ 綠茶麻糬窩夫, 窩夫要好味, 真係很巧功夫, E度窩夫冇十分也有九分。甜味適中, 最重要係脆口! 外面卜卜脆, 裏面軟淋淋, 仲有綠茶香味, 而餅㡳係用麻糬做的, 仲有放

最愛甜品~ 綠茶麻糬窩夫, 窩夫要好味, 真係很巧功夫, E度窩夫冇十分也有九分。甜味適中, 最重要係脆口! 外面卜卜脆, 裏面軟淋淋, 仲有綠茶香味, 而餅㡳係用麻糬做的, 仲有放上ㄧ個滿滿綠茶雪糕, 成個賣相以経令我嘩然!雖然好飽, 但我哋立志把它殲滅! 冇得頂嘅ㄧ特式餐廳!