2016-06-07 1253 瀏覽
早前相約在九龍區工作的朋友食飯, 佢提議去諾士佛臺的暴風吸入食飯.單單睇個名, 我係唔知道這是一間韓燒的食店.店員基本上也是講韓國人, 佢地講英文也可以溝通到.店內座位與座位之間幾寛闊, 食得舒服.我地點了一個二人套餐.我選了特級牛肋骨, 烤豬頸肉和海鮮韭菜餅.另外, 加了鹽蒽牛舌和烤蝦.店員推着一車的材料前來作為燒烤預備.每人有一盒醬汁用來點食物.生菜用來包肉食.佢先用一舊肥肉擦下個燒烤板.再放上前菜在兩邊角.在兩旁放上各式各樣的瓜, 洋蒽和菇.用一個洋蒽圈放住雞蛋和芝士碎在蛋面.各樣野準備好, 店員就可以幫我地燒食物.首先是鹽蒽牛舌.有店員幫手燒, 一定唔會燒焦.燒好的食物會放在架上, 就可以夾來食.這裡的牛舌是薄身, 食的時候要點放在燒烤板上的蒽油. 牛舌帶點咬口, 但又唔會覺得硬. 而點咗蒽油食, 味道特別突出.特級牛肋骨.色澤幾靚, 而且脂肪份怖幾不均.燒到六七成熟, 店員就用噴槍噴在牛肋骨上.我本身要食全熟, 店員控制時間好準, 牛肋骨熟晒, 也不覺得佢好硬.牛肋骨牛味幾濃, 肉質嫩滑中帶少許咬口, 我自己就鍾意這個質感.不論單食或是點醬汁也好味. 海鮮韭菜餅.份量也不細.

鹽蒽牛舌
特級牛肋骨和烤豬頸肉
每人有一盒醬汁用來點食物.生菜用來包肉食.
佢先用一舊肥肉擦下個燒烤板.
再放上前菜在兩邊角.
各樣野準備好, 店員就可以幫我地燒食物.首先是鹽蒽牛舌.
特級牛肋骨
不論單食或是點醬汁也好味. 海鮮韭菜餅.
份量也不細.味道調教適中, 不會感覺太油.烤豬頸肉.我本身唔食肥肉, 所以豬頸肉啱晒我, 因為佢夠瘦.店員燒到咁上下, 用噴槍噴在豬頸肉上, 即時噴大火, 好似在表演中.
豬頸肉雖然瘦, 但肉質完全不會覺得乾身和硬, 入口仲幾腍, 味道調教不錯.
烤蝦.
一碟有四隻, 隻蝦好大隻.
蝦肉夠爽口彈牙.
一口氣食了多款燒烤, 最後就點多個炒飯. 配料由客人自己選擇, 我選了芝士和雞蛋.
OPPA炒飯.佢先炒下泡菜, 由於我地唔食得辣, 所以叫佢只加少許便足夠.再加入飯和蛋.
佢不停在炒, 香味撲鼻.更將飯整成一個心型, 的確好驚喜.
最後在飯面上加上芝士碎, 再用噴槍噴幾下, 芝士半溶便完.
炒飯, 芝士加蛋
入口時感覺微辣, 辣度可接受, 而半溶芝士混入飯一齊食, 真係滋味無窮, 這個炒飯非常惹味又好味, 來這裡一定要試下.
鹽蒽牛舌
特級牛肋骨和烤豬頸肉