平日工作太忙, 星期六想抽d時間放空, 就一個人嚟到太古城 chill 下. 第一站就嚟到Blooms Coffee嘆杯咖啡, 呢間咖啡店相信大部分人都知道係陳豪創立. 全店以白金色為主調, 設計開揚又簡潔. 而店內所有咖啡豆都由moses 從世界各地挑選當季優質既精品返嚟~ 而除咗咖啡, 店入面仲有好多精緻蛋糕~ Mocha店員好貼心幫Mocha 蓋好lid, 感覺好衞生, 打開蓋就見到靚靚既接花圖案, 莫卡好重朱古力味, 口感絲滑, 味道濃郁香醇基, 咖啡隨後慢慢湧出, 值得一讚係入口完全無咖啡既酸苦味, 唔錯唔錯!Pistachio and Chocolate MousseMousse Cake 同樣高質, 蛋糕上面放咗好多果仁粒粒, 雖然果仁入過雪櫃有少少淋, 但都完全無阻佢既層次感香香脆脆, 而慕絲蛋糕質地好柔滑, 基本上每一啖都充滿開心果味, 而蛋糕中間仲有一層甜甜酸酸既果醬, 減輕咗mousse cake 既膩滯感.

全店以白金色為主調, 設計開揚又簡潔.

而除咗咖啡, 店入面仲有好多精緻蛋糕~

Mocha

2023-05-06