2005-09-08 2 瀏覽
同三位同事食晏,由於其中一位係素食者,灣仔區o既素食餐廳又唔多,所以決定打的去中環o既Life。一點鬆D黎到,係人鬼參半o既格局,有九成滿,可見呢度依然咁受歡迎。四個人,叫左一個small沙律combo,可選三款沙律﹝一個人黎,可以叫mini,即單款沙律﹞,我地就要左南瓜沙律加兩份意大利黃瓜沙律。由於呢度o既食物份量都幾多同幾飽肚,我地只係要左兩個主菜─是日意大利飯同希臘mousaka。此外,大家都各叫左一杯鮮榨蔬果汁,我就叫一向飲開o既rasta,即係紅菜頭加甘荀汁。沙律首先上場,份量好足,配一片有多種果仁o既粗麥包。南瓜好甜,各款蔬菜亦好新鮮爽脆,加上調得剛好o既橄欖油醋汁,非常醒胃。片麵包好多果仁,好好味,可惜得一片,一人只分得一啖。是日意大利飯用o既係意米(barley),個汁係用新鮮蕃茄同羅勒葉煮o既,再灑上水牛芝士碎,味道清新,質感又幾特別,good!Mousaka係用黑豆代替羊肉碎,中間夾o既茄子亦好juicy,配菠菜汁同蕃茄汁,味道係恰到好處,幾位同事直情懷疑佢加左肉添。由於兩份主菜都好大份,mousaka仲伴有一碟蔬菜沙律,我地食完都好飽下。不過呢,我o既朋友或同事都

不過呢,我o既朋友或同事都係好食之人,即使當時已經好飽,仍然外賣左一件orange polenta cake番去做下午茶!件蛋糕份量都唔細,$40件雖然唔係平,但材料係有機o既,味道又唔錯,都叫值啦!為左配件蛋糕,我仲特登沖左壺有機薄荷黎配添呀!