2019-07-16 59 瀏覽
呢一間以夢為主題嘅餐廳,係我朋友強烈推介嘅,所以今日就去咗試。入到餐廳裏面嘅裝橫好夢幻, 裏面有好多同夢有關嘅裝飾,連餐牌都好似一本故事書咁,係一個好有主題嘅餐廳。我哋決定要在一個six course menu, 負責我哋嗰枱嘅服務員話我哋知係呢一個餐裏面會有兩道菜都係surprise dish,令我哋好緊張同雀躍。首先前菜係北海道蟹肉莎莎,配牛角包同法式麵包,我最欣賞係佢嘅牛角包烤到外脆內軟仲要自家製麵包味道好香。前菜係北海道帶子配豉油脆蟹, 呢度菜好有心思嘅係喺貝殼下面整嘅火堆例如火柴 同下面嘅火堆,都係用曲奇餅造成。 帶子味道鮮甜,豉油脆蟹就好似食零食一樣。另一道前菜係用龍蝦殼冚住嘅, 蛋餅配北海道蟹肉, 雖然呢一碟菜同龍蝦冇任何關連, 但係就好似打開寶藏一樣, 十分有驚喜蛋餅配師傅特製嘅醬汁味道一流。第三道菜就係用咗之前嘅龍蝦殼裏面嘅龍蝦 用慢煮方式煮成,龍蝦嫩滑多汁配埋芥末醬 味道層次好特別,師傅特別用咗三種唔同嘅醬汁去配搭呢度菜,十分有創意。第四度菜,特別用玫瑰露圍住鮑魚,然後侍應喺我哋面前點火, 將玫瑰嘅香味蒸發咗出嚟深入磯燒鮑魚裏面,然後再將鮑魚夾入預先整好嘅味噌湯配蘿

第四度菜,特別用玫瑰露圍住鮑魚,然後侍應喺我哋面前點火, 將玫瑰嘅香味蒸發咗出嚟深入磯燒鮑魚裏面,然後再將鮑魚夾入預先整好嘅味噌湯配蘿蔔入面,蘿蔔已經煮到入曬味再配埋鮑魚, 鮮甜多汁。

五道菜亦係主菜,我哋分別叫咗佢嘅真鱈魚同 a4和牛, a4和牛就唔需要多講,鮮嫩多汁,再配埋師傅特製嘅醬汁,味道簡直一流,而且係特別用豆苗做配菜,都幾新鮮。
值得一提係真鱈魚,真鱈魚師傅做得真係好好個皮,外脆內軟, 魚烤得剛剛好,而且為咗方便我哋分碟,侍應上菜前特別為我哋控熱咗分碟用嘅碟,呢一方面真係好貼心。

六道菜亦都係最後一道菜就係甜品甜品方面我哋有朱古力做主題嘅甜品,同以椰子做主題嘅甜品。 個人覺得朱古力味道香濃, 不過不失, 最出色嘅係椰子方面嘅甜品,佢特登用椰子mousse同朱古力脆皮做成椰子嘅形狀,再配埋橙皮,令到甜品甜得嚟唔太流亦都帶點點清新。
餐飲方面,唔同嘅花茶同咖啡可以揀,而我就要咗sweet memory. 朋友叫咗咖啡, 為呢一餐畫上完美嘅句號。