2018-06-25
最近電視又出新一輯美女廚房,其中一位評判陳希裕Justin好吸睛,上網一睇原來佢有老撾皇族血統,又跟過米芝蓮大廚學廚,今年年頭係中環開左間餐廳,所以決定要黎試一試。地點餐廳位於翡翠中心,係正半山自動電梯底,非常方便,附近好多寫字樓,吸引左好多上班一族黎食lunch。裝修餐廳只有簡單裝修,有東南亞大排檔既原始風味。牆上貼左老闆既海報,亦都有不同既菜式名稱。枱同枱中間既空間都適中,唔會太迫。食物種類午市主食有老撾100%全米湯粉/老撾見求(飯)/老撾沙律,另外有幾款小食/老撾米紙卷,都有唔少款式。由於新店開張,午市主食附送熱飲,相信只係限時優惠。落單及等候時間午市都幾多人,可以電話訂枱,當日早上電話訂左兩位,但搵唔到我地個紀錄,店員都好快速係5分鐘內安排過另一張枱俾我地。我地點左老撾牛肉100%全米湯粉,老撾雞肉100%全米湯粉,老撾咖啡同南薑香茅水。老撾牛肉100%全米湯粉餐牌寫老撾湯粉有四種湯底,以為要揀,原來係每種唔同配料已經set 好跟咩湯底,牛肉湯粉係跟牛肉湯,老撾湯粉同平時食開既越南粉唔同,湯底濃味d,但唔算超重牛味,每碗湯粉有大概3-4塊牛肉同2-3粒牛丸,仲有豆卜等等材料,
地點
裝修
食物種類
落單及等候時間
老撾牛肉100%全米湯粉
餐牌寫老撾湯粉有四種湯底,以為要揀,原來係每種唔同配料已經set 好跟咩湯底,牛肉湯粉係跟牛肉湯,老撾湯粉同平時食開既越南粉唔同,湯底濃味d,但唔算超重牛味,每碗湯粉有大概3-4塊牛肉同2-3粒牛丸,仲有豆卜等等材料,口感十足。牛肉係厚切既,好似鮮牛肉既口感,牛丸就係普通牛丸,唔算特別。可惜食到最後既時候有一隻2cm 長仲有腳既小昆蟲浮左係碗湯上面,店員即時提議整過一碗俾我,但我已經食飽,同埋都無乜胃口,所以就婉拒了。
老撾雞肉100%全米湯粉
朋友食既雞肉湯粉係用白咖啡湯底,非常濃郁,雞肉份量都算多,亦都有豆卜等配料,但雞肉中間無乜味,如果可以醃一醃都好味d。
老撾咖啡
南薑香茅水
結論
老撾菜初嘗試,除左有小昆蟲外,其他食物同飲品表現都算中上,店員都主動waive 左牛肉湯粉既收費,係有誠意既表現,希望下次可以去試下晚市,睇下會唔會有驚喜。