2017-11-30 1700 瀏覽
今日同胖侶去咗堅尼地城果邊睇日落, 拍下拖。 跟住就梗係做我哋最愛做嘅事: 周圍去覓好嘢食啦~行行下見到呢間帶有點點神秘,而又幾有情調嘅餐廳《Gastrobox the Union》,一於就入去試吓。同胖侶嗌咗個Dinner for two Set,每人都有4個courses。第一個course係開胃嘅沙律,【香芒蟹肉田園沙律】,本來以為呢個沙律望落好普通,點知就係越唔志在,越有意外..驚喜~~沙律面頭個蟹肉係鮮拆既唔在講,個鮮活既程度簡直高過坊間唔少crab cake, 一梳梳的蟹肉勁有口感, 味道非常鮮甜。沙律菜簡直新鮮,食落爽脆。連頭盤既沙律都認真同堅料成咁,值得一讚; 香芒同蟹肉簡直係100分嘅配搭,芒果酸酸甜甜,令人開胃。 而個沙律汁望落有少少似麻醬,但入口味道獨特,相信係經過特別調配,好味。餐湯係【黑松露野菌忌廉湯】,個湯一望落就知道用料十足。 面頭除咗佈滿住黑松露醬之外,仲可以飲到一粒粒嘅蘑菇茸喺個湯入面,絕對係用新鮮嘅野菌打蓉而成,絕非坊間罐頭忌廉湯溝水而成。每一口都充滿黑松露香氣, 令人陶醉 。忌廉加埋野菌嘅味道,係一個一百分嘅組合。主菜【香草大蝦忌廉汁扁意粉】,香草

主菜【香草大蝦忌廉汁扁意粉】,香草大蝦爽口彈牙, 蝦頭嘅蝦膏更是甘味十足,廚師細心將大蝦煎皮拆骨,令到食既時候倍添方便;意粉硬度啱啱好,係我最愛既al dente既口感;忌廉汁比起一般既更加濃稠,散發住香濃既忌廉同埋大蝦既香氣,特別鐘意佢面頭片片既巴馬臣芝士,連埋同炒既香菇,都令成個意粉生色不少。

另一主菜【烤特級新西蘭肉眼配紅酒燒汁】,嚟到我最期待既牛扒環節,牛扒未上枱經已飄嚟陣陣既肉香,即刻急不及待放一舊入口,牛扒牛味香濃,外皮被烤得微微焦脆, 大廚將medium熟度拿捏得相當之好, 肉質依然保持著粉嫩嘅紅色, 入口juicy相當多汁;飾演配菜既蘿蔔仔都唔野少,粒粒都異常咁清甜,加埋椰菜仔同埋薯蓉,又係令人滿足既一道。

最後就以一道簡單嘅甜品【雲呢拿雪糕】作結。 為今晚整頓豐富嘅晚餐劃上完美句號。

• 黑松露野菌忌廉湯
  • 香芒蟹肉田園沙律