餐廳: PHI Coffee & Pancake (美孚新邨)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-12-01 1959 瀏覽
PHI係美孚新邨新開嘅一間文青 cafe,佢主打特式咖啡同梳乎厘,雖然哩頭本身已經有好多食店,但都係以茶樓茶記粉麵店居多,好似PHI咁嘅文青cafe應該冇乜,所以都有佢嘅吸引力。一入口右手邊就係落單同收銀嘅地方,俾左錢先,之後店員會俾個號碼牌。門口左手邊係一排平排坐嘅座位,每個位中間都有個叉電位,最啱hea住一邊飲咖啡/茶,一邊碌手機,碌到冇電又可以叉電,唔洗驚冇電。再行入啲都有卡位同二人餐枱,以米白色同淺木色做主調,感覺幾舒服。水吧同用餐區中間有冷熱水可以自己斟。全日早餐($85) - 哩度嘅全日早餐唔算好大份好飽肚,但放假訓到自然醒當係brunch個份量就幾啱。裡面有唔太多見嘅薯餅同非常少見嘅熱香餅,睇得出個組合有花過心思。薯餅好香脆,細細件志在過下口癮罪惡感唔會太大。熱香餅好鬆軟,如果多少少蜜糖會更好。焦糖朱古力梳乎厘($95) - 梳乎厘超鬆軟,上面淋左啲朱古力漿同糖粉,香蕉片上面仲有脆卜卜嘅焦糖,味道唔錯,不過如果多啲朱古力漿仲正!檸檬汽泡咖啡($43) - 哩杯咖啡入面加左梳打水同檸檬,帶甜味嘅梳打水令咖啡唔會太苦,有汽嘅咖啡都幾特別。潮州青茶+風乾橙片($36) - 哩個

水吧同用餐區中間有冷熱水可以自己斟。
全日早餐
薯餅好香脆,細細件志在過下口癮罪惡感唔會太大。
全日早餐
熱香餅好鬆軟,如果多少少蜜糖會更好。
檸檬汽泡咖啡
潮州青茶+風乾橙片($36) - 哩個青茶細細壺,present得幾靚,飲完可以喺出面加熱水。
潮州青茶+風乾橙片

青茶茶味唔好太濃,橙片要浸耐少少橙味先慢慢出黎,比起咖啡,更加適合慢慢hea慢慢飲。
潮州青茶+風乾橙片

總結,食物唔錯,不過相比起野食,我更加鍾意佢個環境,感覺好relax好舒服,最啱放假黎hea下,話咁易就消磨左一個下午。
檸檬汽泡咖啡