- 今日同朋友去左中環既Veggie4love朝聖,呢間餐廳行懷舊美式風格。- 餐廳好易搵,商業大廈10樓全層都係。一出𨋢之後,就俾餐廳復古既氣氛同裝修吸引住,簡直成間小型博物館咁。- 餐廳周圍都擺滿哂好多懷舊擺設同海報,就連播既歌都係當年既當紅歌曲,充滿懷舊感之餘,仲玩味十足。- 仔細啲睇,無論係黑白電視,定係黑膠碟,大部份都係古董黎既。- 今次我地簡左餐廳角落位置,因為呢個位置採光度好好,而且充滿住懷舊情懷,係個非常適合打卡既好位置。除左舊日既可樂精品,仲有當年掀起熱潮既Betty公仔立牌。- 而餐廳仲好用心咁,將餐牌設計成舊海報風格但最估唔到既係餐廳菜式選擇非常豐富,由亞洲到美洲都有,全部都係純素選擇。- 我地係午市時間去,所以有餐湯送。今日既餐湯係蕃茄湯,呢個湯非常容易入口,蕃茄蓉已經濃縮哂係入面,比較幼滑,唔會有一粒粒,蕃茄味酸酸甜甜,就算飲多兩啖都唔會覺得膩。- 之後我地試左一款韓式炸素雞粒,呢款素雞非常像真,而且好有韓式辣醬味,辣得好過癮,忍唔住一啖接一啖。- 而第二道菜就係素片皮鴨,賣相非常精緻。將灑滿紅椒粉既粉皮做底,再將用豆乾做既素鴨連埋醬汁一齊包,

- 而餐廳仲好用心咁,將餐牌設計成舊海報風格

連埋醬汁一齊包,幾乎可以以假亂真,只係好可惜爭咁啲京蔥。

- 而壓軸出場既係主食,佢好真材實料,唔單止有炸豆腐同雜菜,仲有椰漿同果仁既香味,表面仲有一大棵喇沙葉。而且份量好夠,兩個人share就岩岩好!

- 我地仲叫左兩杯特飲,個人比較鍾意雜莓多啲
因為有新鮮水果味,仲非常適合呃Like添!而另一杯就係泰國奶茶。

總括黎講,餐廳既多國菜素食選擇好有驚喜,
健康之餘,仲用左100%純天然Natvia甜味劑,
減緊肥或戒緊糖的朋友都可以放心食用。而且餐廳四圍都係打卡位,淨係影相都值回票價啦!
午餐