星期一中午約咗一位從外國回來的朋友去海港城這餐廳食lunch。 這裏環境一流,座位舒服,仲有無敵維多利亞海景,服務又好,方便朋友又可以食中菜,另一方面可以打卡影相😅😅我們二人只叫了四個菜,分別是:義和小肉餅真係好特別,要提前25分鐘落單,因為係現做嘅。小肉餅上面插咗一條小管,原來係用嚟唧醬汁入肉餅裏面,咬落一口,醬汁同肉香完美融合,口感豐富。荷香鮑魚雞粒燜飯,飯粒分明,粒粒入味,鮑魚鮮嫩,雞粒香滑,荷香四溢,味道濃郁。避風塘軟殼蟹,蟹肉鮮嫩,外殼酥脆,配搭避風塘風味嘅蒜蓉、辣椒、面包糠,口感層次豐富,香辣可口。黃金萬兩(炸豆腐),外皮金黃酥脆,內裏軟嫩,吸收咗醬汁之後,味道濃郁,口感十足。總之,呢間餐廳不僅環境好,食物又美味,真係值得去打卡又可以享受美食,帶外地朋友來香港旅遊的,一定唔可以錯過。

我們二人只叫了四個菜,分別是:

2025-01-27