2024-10-27
假期去南豐紗廠做完半日偽文青,入夜就要switch一switch身份做個會歎酒嘅夜青,去紗廠隔離間吧打吓躉呢間吧嘅signature cocktail非常獨特,其中呢杯Umai,係用Whisky慢煮兩個鐘魷魚,加上Umami Bitters,仲有車厘子同柚子,溝埋梳打,一杯鹹鹹地好有鮮味嘅cocktail就鍊成喇!飲起嚟似又甜又鹹昆布湯,但又好唔違和,既特別又非常可口飲咗鹹味cocktail,就飲返杯甜身啲果味啲嘅cocktail,Bee’s Kness以英國gin做base,加上蜂蜜同柚子,感覺好清新,果香縈繞,作為開胃飲料確實不錯飲住等嘅主菜,終於上檯喇Manager親手喺我地面前先炙一炙條迷迭香,散發草香之後淋上黃油,然後再燒隻雞,火焰爆發式嘅蔓延全雞,肉香隨火焰褪去後慢慢滲出雞肉可能因為咁樣,肉質勁嫩,連雞胸都唔嚡,肉汁啖啖都有點吓特製嘅rosemary醬,層次更加豐富。仲有隔離啲菜蔬都燒得好香噴噴,雞汁流埋入去更加正
做個會歎酒嘅夜青,去紗廠隔離間吧打吓躉
飲住等嘅主菜,終於上檯喇
雞肉可能因為咁樣,肉質勁嫩,連雞胸都唔嚡,肉汁啖啖都有