2024-09-30
最近俾我發現咗位於紅磡黃埔嘅「The Bayside」,地點喺九龍海逸君綽酒店旁邊,望住維港,由黃埔地鐵站行過去,當中的路程伴隨住海風,十分舒服。加利西亞式八爪魚首先前菜叫了「加利西亞式八爪魚」,原條八爪魚腳呈上,可以看到八爪魚燒得剛剛好,調味適中,肉質鮮嫩,完全唔會韌。再附上燒過的檸檬,為八爪魚增添清新的香味!波士頓龍蝦湯「波士頓龍蝦湯」湯底濃郁,海鮮味濃,配上鋪滿龍蝦肉的多士,沾一沾龍蝦湯,完全可以感受到龍蝦肉和湯嘅鮮甜。蟹肉餅蟹肉餅可以選擇兩件或四件。蟹肉餅外脆內軟,蟹肉份量十足,食落去啖啖蟹肉,搭配蟹籽和他他醬,口感咁豐富!黑松露芝士意大利雲吞「黑松露芝士意大利雲吞」一上菜已經聞到濃郁的黑松露香味,芝士嘅濃郁感亦令我驚喜。雲吞皮皮薄掛汁,黑松露同芝士嘅完美結合,真係好好味好creamy !脆皮乳豬配馬鈴薯乳豬皮夠薄烤得夠脆,咬落去有一種無法抵抗嘅酥脆感,肉質鮮嫩多汁,重點是不會太肥,適合注重健康的人。和牛漢堡「和牛漢堡」有隻醒神太陽蛋,配上多款配料,十分重份量。和牛漢堡夠厚,咬落去,肉汁四溢,真係滿足到爆。搭配上新鮮嘅生菜、番茄和脆口的煙肉,有多層次的口感。而且,佢哋嘅漢堡包用
首先前菜叫了「加利西亞式八爪魚」,原條八爪魚腳呈上,可以看到八爪魚燒得剛剛好,調味適中,肉質鮮嫩,完全唔會韌。再附上燒過的檸檬,為八爪魚增添清新的香味! 波士頓龍蝦湯
「波士頓龍蝦湯」湯底濃郁,海鮮味濃,配上鋪滿龍蝦肉的多士,沾一沾龍蝦湯,完全可以感受到龍蝦肉和湯嘅鮮甜。 蟹肉餅
蟹肉餅可以選擇兩件或四件。蟹肉餅外脆內軟,蟹肉份量十足,食落去啖啖蟹肉,搭配蟹籽和他他醬,口感咁豐富! 黑松露芝士意大利雲吞
「黑松露芝士意大利雲吞」一上菜已經聞到濃郁的黑松露香味,芝士嘅濃郁感亦令我驚喜。雲吞皮皮薄掛汁,黑松露同芝士嘅完美結合,真係好好味好creamy ! 脆皮乳豬配馬鈴薯
乳豬皮夠薄烤得夠脆,咬落去有一種無法抵抗嘅酥脆感,肉質鮮嫩多汁,重點是不會太肥,適合注重健康的人。 和牛漢堡
「和牛漢堡」有隻醒神太陽蛋,配上多款配料,十分重份量。和牛漢堡夠厚,咬落去,肉汁四溢,真係滿足到爆。搭配上新鮮嘅生菜、番茄和脆口的煙肉,有多層次的口感。而且,佢哋嘅漢堡包用牛油煎香,令整個漢堡更香口。 炒菠菜
為咗平衡一下口味,點了蒜粒炒菠菜。
「The Bayside」環境舒適,可以選擇室內或室外,欣賞到維港的景色,伴隨着海風用餐,令人十分放鬆。