2018-07-07
以前觀塘返工冇啖好食,依家一上OpenRice 睇下附近美食,就會見到觀塘就大把好嘢食。搵咗一間幾多人讚嘅,雖然價錢都唔唔係話特別平,但為咗好友慶祝生日都值得試下。我哋幾個人最緊要坐得舒服,可以慢慢傾計,輕輕鬆鬆咁過一個晚飯時光。餐廳食物水準高,用心製作連最普通嘅水都飲到薄荷嘅味道,好認真。套餐最抵食,其中我最喜歡的 main course 是燒味噌三文魚+慢煮澳洲草飼和牛 M2-3 西冷扒。和牛我喜歡食 Medium rare ,三至四成熟啱晒我哋幾個胃口,開心見到西冷已預先切好了,方便我哋呢啲懶人食。牛味香濃,粉紅色的肉質鮮嫰,入口柔軟,最緊要係肉汁非常豐富,無筋好吃!還有其他有誠意的配菜,仲遮住咗另一位主角,燒味噌三文魚。正!厚身而且軟滑,大概七至八成熟,如果 well done 就冇咁好味啦!三文魚配上味噌都好惹味。另一款特別嘅係 Pasta,松露蟲草花雜菌米形粉 配63度溫泉蛋。睇個名就知味道應該好複雜,一啲都唔簡單,喜出望外。上枱已經聞到黑松露嘅香味,食落濃郁,將溫泉蛋同米形粉拌勻,每一粒都沾滿香滑蛋汁。入口有驚喜的米形粉,質感好得意,細細粒,又有嚼勁。蟲草花味道都好好。
套餐最抵食,其中我最喜歡的 main course 是
燒味噌三文魚+慢煮澳洲草飼和牛 M2-3 西冷扒。
我哋當晚慶祝生日重點係最後嘅吹蠟燭,金箔朱古力流心蛋糕 配埋石板街雪糕。真係靚到啊一聲,同埋因為我哋冇記性唔記得咗話要寫生日快樂啊!最後店員都好好即刻奉上金色嘅蠟燭。日本食用金箔夠晒名貴,朱古力流心蛋糕就好似岩漿一樣爆發,絕對要讚!
真心覺得食物有誠意有質素,下次一定會再來。