2021-04-27 1712 瀏覽
小編其實極少會去到東涌食飯,但今日一去就發現原來近住車站嘅商場原來係咁大架🤯,而且嘢食都非常之多,雖然小編搵餐廳既時候都有啲心水🤔,不過天氣咁熱要離開商場就唔太想,當然商場都有餐廳選擇👏。小編要試都要試未食過既餐廳啦,係某層嘅角落位置見到一間韓國餐廳,入面亦見人唔太多😳,唔洗排隊,既然就不如試一試,而呢一間餐廳就係「반찬앤쿡 Banchan and Cook」🏠。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈無骨炸雞(原味/半份) $108炸雞既味道同其他韓國餐廳食到分別不大😲,雞肉大細亦可以兩啖食哂,而另外有兩款醬汁畀你點,不過就有些少乾身,半份份量亦都算合理🤝。係炸雞餐入面仲附上薯條同年榚🍟,唔洗整係食炸雞咁寡,而想食無骨炸雞嘅朋友,亦可試一試唔同味道👀。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈松露野菌蛋包飯 $88蛋包飯比較少見喺韓國餐廳有,非常特別,而且份量足以一人進食🍽。係食呢個蛋包飯以前先用刀從蛋包中間切開,而入面嘅蛋汁慢慢流落啲飯到🍚,好吸睛。小編點松露野菌汁味道香濃,醬汁較為結身,但入口就無咁特別🤔。而有一點唔太好就係蛋汁再加上野菌汁都係結身,放埋一齊入口就有種張住口既感覺,所以食呢個餐可能點杯
🎈無骨炸雞(原味/半份) $108
🎈松露野菌蛋包飯 $88
蛋包飯比較少見喺韓國餐廳有,非常特別,而且份量足以一人進食🍽。係食呢個蛋包飯以前先用刀從蛋包中間切開,而入面嘅蛋汁慢慢流落啲飯到🍚,好吸睛。小編點松露野菌汁味道香濃,醬汁較為結身,但入口就無咁特別🤔。而有一點唔太好就係蛋汁再加上野菌汁都係結身,放埋一齊入口就有種張住口既感覺,所以食呢個餐可能點杯嘢飲先得🥤。
🎈泡菜豬肉煎餅 $78
呢種煎餅小編都係第一次見到,咬入口有少少脆肉,並附上醬汁🍶,煎餅上面有韓國泡菜增加爽脆口感,而味道比較普通,但因為有泡菜🥬,缺少咗食到豬肉果種質感,係一種比較辣既煎餅 ,雖然小食比較有特色,都吸引到小編去嘗試🤙。
🎈紅豆鮮奶 $42
特調飲品紅豆鮮奶個賣相吸引,味道偏重鮮奶味🥛,而紅豆份量較少,而且冷粒都較多。小編相信紅豆鮮奶大人細路都係適合飲✨。
總結:
雖然呢間係一間韓國餐廳,但入面既餐牌中亦有Crossover既感覺😲,而大家想食到正統啲嘅韓國餐廳,可能未必係呢間。但餐廳中既蛋包飯亦係一個唔錯嘅選擇,亦都算係餐廳賣點之一☝,值得試一試。

松露野菌蛋包飯
無骨炸雞(原味/半份)
泡菜豬肉煎餅
紅豆鮮奶