禁堂食令結束之後就三號強風信號📶唔知係咪真係咁啱呢?而今日天氣亦都係唔穩定,keep住間唔中就落大雨。而小編今日就行遠少少🤏去到榮芳街街市附近,其實都仲可以搵到好多穩世美食🤤,而今日去既呢間係萬綠叢中一點紅,係眾多既餐廳同舖頭中顯得格格不入😳,唔係因為裝修唔好🤔,而係餐廳係門口大開,睇哂入面裝修擺設🤯,覺得好獨特又吸引小編埋去睇下個餐牌📃。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦先講下個餐牌先,一大張打橫前後兩面都有嘢食揀,設計簡約亦有風格😲,易睇易明。揀好自己既餐之後就要去收銀處落單,落好單畀完錢就乖乖咁期待自己既晚餐🤭。而係呢個時候小編就緊係留意下周圍既環境👀,見到門旁有個凍櫃放住各樣日本飲品,有茶、汽水、同啲酒,其實咁樣放出黎小編係覺得幾吸引同好融合到個環境👍,而且行過既人唔一定入黎食飯,可能只係買支野飲就夠🥃。地方雖然唔係好大,一眼望哂,不過裝修風格令人好舒適🥳,大多以木材質為主。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈火灸海鮮丼(三文魚、海鰻、帶子) $68整個海鮮丼都妙既地方就會火灸三文魚,從味道、口感都係前所未有,非常之好食💯。簿切三文魚上面加左一層芝麻醬再一層燒過既燒焦香味👃,入口一咬即軟開
🎈火灸海鮮丼(三文魚、海鰻、帶子) $68
整個海鮮丼都妙既地方就會火灸三文魚,從味道、口感都係前所未有,非常之好食💯。簿切三文魚上面加左一層芝麻醬再一層燒過既燒焦香味👃,入口一咬即軟開。第一口三文魚既質感,第二燒焦味一同散開,再加上醬汁🧂,意想不到既口感,小編諗應該只有呢間餐廳做得到👏,非常價值返兜😎。
而海鰻搽上鰻魚汁,經過一燒更加入味又香口,不過新鮮海鰻燒過都仲有既骨係上面🐟,雖然已經大部分一咬就脆開,不過都要小心咁食,唔係就吉到口腔喇👄。其實小編係想食帶子先嗌火灸海鮮丼,🍱小編個人喜歡大粒大粒帶子,下次小編會醒目,會嗌呢個帶子刺身🌰。不過火灸帶子亦唔差,一入口已經有帶子既鮮甜直上腦細胞🧠,而且燒過後雖少左部分彈性,但亦融於口中,非常甜美🤤。
🎈三文魚小卷 $12
餐廳呢個三文魚小卷同出面有些少唔同,用左三文魚韌性較多少少既地方多🍣,但唔係咬唔開嗰隻,而係食落除左三文魚有既鮮味,仲多左一份口感,煙韌既口感🤯,反而未試過咁樣食小卷。一共有六件,12蚊可以食到咁高質三文魚小卷真係好抵食👍。賣相亦都唔馬虎,從擺法到用碟都適心揀過😻。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
今次小編既體驗係非常滿意,而且餐廳無辜負各位入嚟食飯既食客🥳。 雖然地方比較偏遠,唔就近車站或大型商場,不過有啲美食要專登去捧場先而珍貴又重視嘛✋。小編亦都推介大家去一試☑,支持一下小店既用心製作,香港人必食之選呀,大家「山下見」💪。
火灸海鮮丼(三文魚、海鰻、帶子)
三文魚小卷
2020-08-02
火灸海鮮丼(三文魚、海鰻、帶子)
三文魚小卷
  • 火灸海鮮丼