2021-08-26
馬鞍山貴為美食沙漠並非浪得虛名,市中心商場一帶連鎖式集團都要大排長龍。想搵一間質素高,價錢大眾化,唔需要大排長龍的確難道十足。其實西沙一帶距離市中心只係5分鐘車程,食肆林立,而King's & Queen's冰室更加可以稱得上平靚正,無論食物,裝修,價錢都唔錯。居住美食沙漠嘅朋友仔何不一試呢?餐廳主打雖然小菜菜式,但內部裝修同我平時一路所認識小菜餐廳有好大分別。餐廳餐桌充滿歐陸風格,而牆壁以異國風景油畫作裝飾,充滿現代感及藝術感。其中一幅牆更以天使翼作主題,喜歡打卡朋友絕對唔可以錯過。餐廳標榜以日本高質素食鹽作調味,絕無味精,自然食得安心又開心。🌟 招牌淮香炸子雞(半隻) $108金黃色炸子雞新鮮熱辣呈上,擺盤非常精美,絕對要相機食先。炸子雞皮脆肉滑,咸香味道適中,果然係招牌菜,極力推薦。🌟 鐵板芝士龍利柳 $98鐵板上枱令到芝士處於熔岩狀態,芝士味道非常濃郁,而且份量十足,令到龍利柳每一件都沾上滿滿芝士,夠哂邪惡。龍利柳肉質嫩滑,兩者配合成為佳作。🌟 椒鹽鮮魷 $88香脆椒鹽份量相當充足,椒鹽味道十足。值得一讚炸漿非常薄身,唔會滿口粉漿。另外鮮魷肉質非常爽口煙韌,感覺新鮮。🌟 風沙茄
風沙茄子同樣鋪滿椒鹽令到菜式香氣十足,茄子外層香脆內裡軟腍,油份十足,非常惹味。
通菜葉、莖依然保持翠綠色,牛肉亦相當軟腍。要注意一下馬拉盞味道濃烈,味道偏重,用白飯中和一下會比較好。
必須稱讚餐廳每一道小菜都熱辣辣上枱,溫度絕對影響餸菜質素。黃金蝦球溫度十足,咸蛋黃呈現流沙狀態,濃濃咸蛋香送飯一流。蝦球肉質爽口彈牙,感覺用料絕不馬虎。