2023-12-26
聖誕節就當然係要周圍去玩,我地去馬鞍山玩完之後,遊車河路經西沙公路附近,有到依間餐廳,都好似未試過依啲特式小店,所以就決定入去食下嘢啦!(最好仲係可以有得免費泊車…哈哈)依間冰室環境感覺都唔錯,室內有幾幅各有特色嘅牆畫打卡位,而且仲有兩隻貓貓相伴。除左室內座位,仲可以選擇室外,啱晒鐘意開揚嘅朋友,如果座室外仲可以帶埋寵物一齊嚟添。不過….我地有點怕凍,所以今次就選揀室內,留待下次有機會帶埋狗狗嚟先體驗室外嘅氣氛啦。先嚟杯凍檸蜜同凍檸檳見旁邊嘅食客都有叫 紅燒乳鴿,我諗都應該係招牌菜,所以我都跟風叫返隻。估唔到又真係幾好味,乳鴿金黃色嘅外表炸得香脆可口,而啲肉都好入口夠Juicy。椒鹽鮮魷都好有驚喜,夠鑊氣之餘仲要熱辣辣上菜,最重要係個炸粉厚度適中,同個鮮魷比例好夾,所以唔覺唔覺我都食左好多。之後就嚟一個 西沙小炒王,估唔到佢嘅份量係咁多,除左有大量韭菜花之外,仲有好多惹味嘅魷魚同蝦乾同埋脆卜卜嘅鹹魚仔同腰果,仲有大大舊嘅香烤腩肉片,所以整體上嘅口感都係非常豐富,而且小炒王夠鑊氣之外亦唔係好油膩,調味亦都適中。由於係即叫即煮關係,所以我地嘅 德國脆皮咸豬手 相對地係比較耐先送上。不過都係
依間冰室環境感覺都唔錯,室內有幾幅各有特色嘅牆畫打卡位,而且仲有兩隻貓貓相伴。 除左室內座位,仲可以選擇室外,啱晒鐘意開揚嘅朋友,如果座室外仲可以帶埋寵物一齊嚟添。
不過….我地有點怕凍,所以今次就選揀室內,留待下次有機會帶埋狗狗嚟先體驗室外嘅氣氛啦。 先嚟杯凍檸蜜同凍檸檳
由於係即叫即煮關係,所以我地嘅 德國脆皮咸豬手 相對地係比較耐先送上。不過都係值得等待嘅,因為雖然外表看來略為乾身,但其實入口個肉質都好Juicy,另外皮層脆卜卜但肉質幼滑,所以食落都好有口感,而且醃嘅味道剛剛好,所以不知不覺間係會一口接一口咁密密食。
最後就嚟一個炒得夠乾身嘅星洲炒米作為今個晚餐嘅總結。
整體都係唔錯嘅,而今餐我發覺最好嘅就唔會邊食邊飲水,即係食嘢唔會令人好口渴,應該就係啲食物冇乜落味精關係,所以下次再去遊車河時可以考慮再嚟呀!