2022-04-23
今次約咗去朋友屋企,所以喺佢屋企附近搵食!見到Chowtime Lunch價錢幾合理所以就入咗去試!性價比一流加上店員🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務欣勤,值得Encore!Btw, Weekend都好多客人等食下午茶,仲有呢排好Hit嘅牛角窩夫🧇,有機會入烏溪沙要試下!🌟芫荽蝦意粉雖然👧🏻最近先開始食芫荽(以前覺得好臭😷),今次呢個芫荽意粉係完全可以接受!意粉撈咗海量芫荽醬(應該有用上橄欖油),芫荽切得非常幼細,味道芳香!至少蝦🦐就有4大隻,彈牙爽口。其他配料包括三色燈籠椒🫑、車厘茄🍅,食落幾輕盈冇負擔👍🏻。🌟盲曹魚配白酒忌廉汁盲曹魚魚柳🐟煎得金黃,魚肉嫩滑細膩,冇魚骨冇腥味,魚皮香脆!估唔到呢款中式魚用西式烹調方法都可以煮得咁出色!白酒忌廉汁嘅酒味頗明顯,海鮮配白酒🍶呢個不敗組合唔會令人失望。Main Dish仲有配上海量薯角🍟同燒蔬果,有車厘茄、甘荀🥕、翠玉瓜、茄子🍆,唔會燒得太乾幾Juicy。🌟香煎黑毛豬扒店員事先有提醒🔔黑毛豬扒會煎至七成熟,結果豬扒某啲部份係煎至粉嫩,有啲就基本上全熟(絕對唔介意全熟🤣)。有骨黑毛豬扒略帶點甘香嘅脂肪,至於瘦肉肉質嫩滑香甜,真係食到有橡果香甜味😏。如果想
🌟芫荽蝦意粉
🌟盲曹魚配白酒忌廉汁
🌟香煎黑毛豬扒
店員事先有提醒🔔黑毛豬扒會煎至七成熟,結果豬扒某啲部份係煎至粉嫩,有啲就基本上全熟(絕對唔介意全熟🤣)。有骨黑毛豬扒略帶點甘香嘅脂肪,至於瘦肉肉質嫩滑香甜,真係食到有橡果香甜味😏。如果想食原汁原味就可以唔點醬汁就咁食又得,或者點啲燒汁都得🤩!
🌟南瓜蕃茄粟米忌廉湯
🤜🏻是日餐湯,聽到係咁多蔬果配搭嘅Combination原本有點保留,但反正午餐加$5就有餐湯,諗住一試無妨,結果有驚喜!三種蔬果🍅🌽🎃配搭幾夾又唔搶味,🥣湯嘅Texture順滑綿密,加上湯嘅份量算幾大碗!值得一試😛!
🌟熱榛果拿鐵// 草莓玫瑰梳打
飲品選擇頗多,今次就揀咗咖啡同梳打類飲品,兩款都表現不錯👍🏻。草莓玫瑰梳打以草莓味🍓為主導,不太甜。咖啡就可能因為落咗Syrup☕️,👧🏻唔太試得清楚咖啡味道😫。