2017-10-19
由於小弟經常出入馬鞍山,所以都幾體會到住馬鞍山既朋友面臨冇咩好食既困擾。不過呢間係新港城附近既泰國野,係請左泰國廚師返黎煮,雖然唔係真係好食到wow出黎,但當日常晚飯都算唔錯。🔻泰式蝦仁炒金邊粉($62)炒野最緊要夠鑊氣,呢樣野呢間餐廳絕對做到。因為會不時聽到廚房傳黎大火快炒既聲音。味道唔錯,有泰式酸甜味但唔會太過強烈,配料還好,有幾隻大蝦球。份量夠大份,我地2個人如果唔係極餓狀態,其實可以唔叫小食。🔻馬拉盞炒通菜($58)每次黎到都必叫,有冇人有同感食泰菜唔叫呢樣總係爭咁啲?有次試過叫泰式炒菜,但偏辣。呢個就剛剛好,唔太辣又夠晒惹味!🔻沙爹串燒($48/4串)其實冇咩肉味,因為沙爹汁味重。之前試過叫豬雞牛各一,堅係唔識分🙈呢次叫全雞先肯定到自己食緊咩肉。🔻蒜蓉包($18)Staff表示呢個係2.0版,佢自己都食上癮😂係幾好食既,但個人覺得未至於咁浮誇。好食在於烘得個包夠靚而唔係個調味正,因為一般食蒜蓉包都會有種脆但好硬好難咬既感覺,而呢度就做到個邊同個面脆,而咬落塊包仍然鬆軟👍🏻唯味道偏咸 (小弟平日已算食得咸),女友就覺得唔夠重蒜味。
🔻泰式蝦仁炒金邊粉($62)
🔻馬拉盞炒通菜($58)
🔻沙爹串燒($48/4串)
🔻蒜蓉包($18)