2020-12-04
今日同屋企人行咗成日, 最後嚟到喱間居廬晉家門炭燒工房。 我哋一行八人, 分兩張枱坐, 店員指定動作後, 我哋就開始點菜。 人多, 點咗好多款菜同啤酒, 試到好多不同菜式。 啤酒店家係直接由酒商進貨, 所以全部都係外國啤酒, 當然有好多不同味道啦, 可以配合店家啲炸物或者炭燒嘢食一齊食, 更有風味。 店家嘅食物質素都好高, 好多食物都好欣賞, 好美味, 但當中一定要提嘅係香草燒春雞、鹽燒牛舌同埋香辣魷魚鬚。 香草燒春雞外皮有少少脆, 雞肉嫩滑多汁, 而且有陣陣香草香味, 趁熱食再加埋啤酒真係一流。 第二樣係鹽燒牛舌, 牛舌好爽口, 而且又有牛味, 炭燒得好香, 面頭鹹鹹地, 送酒真係爽。 最後係個香辣魷魚鬚, 魷魚新鮮爽脆, 燒得岩岩好, 再配埋椒鹽同少少炭燒味, 真係又香又惹味。店家店舖細細, 有好 warm 嘅感覺, 店員亦好熱情招待, 唔單止啤酒同食物味美, 仲有賓至如歸嘅感覺。