講到人生必到嘅景點,一定唔可以唔提美國嘅羚羊谷。今次介紹嘅餐廳就巧妙地以羚羊谷嘅峽谷為靈感融入設計風格中,令人有如置身於地下峽谷中。餐廳亦都有前米芝蓮二星嘅大廚Chris做陣,每一道食材都用上最新鮮同埋時令嘅食材,即刻開始我地今日嘅美食盛宴啦。Set lunch $488 (3-course menu)首先會送上餐前麵包,波浪形仿石造嘅碟配上兩款新鮮焗製嘅ciabatta bread。我自己就最鍾意無花果戈一款,食嘅時候配搭埋12 year aged balsamic 和Olive oil,非常鬆軟又開胃。Starters🌟Veal TARTARE, caviar, quail egg yolk, sweet potato crisps +$80牛肉他他配搭鵪鶉蛋黃、黑魚子和紫黃雙色嘅蕃薯片。食之前先攪拌蛋黃、黑魚子和牛肉,口感幼滑又有牛肉嘅脂香。🌟Balik SALMON, ajoblanco, aloe vera, avocado +$80選用蘇格蘭出產嘅middle cut三文魚柳,底下係西班牙凍湯、蘆薈和牛油果。三文魚熟度掌握得好好,外層微焦香內層又有半熟嘅口味。Mains🌟L

Starters

Mains
🌟Linguine GAMBERONI, cherry tomato, aglio olio
選用意大利西西里島嘅紅蝦,好驚喜究竟有4隻咁多。蝦身彈牙又鮮甜。而闊條麵配搭香蒜和車厘茄,麵身有嚼勁又帶點酸甜,非常開胃。

🌟WAGYU, okra, carrot, sansho pepper
餐廳定期都會選用唔同嘅時令食材。今期就有依款季節限定鳥取牛和牛,一年得一次食到,非常珍貴。另外和牛選用西冷部位,配搭山椒紅酒小牛汁。食之前放少許山椒係和牛上面,又沾一下紅酒小牛汁,和牛帶天然牛脂嘅味道,山椒嘅些微辛辣味帶番啲層次出嚟。

DESSERTS
🌟PISTACHIO ganache, mascarpone, strawberry
口感非常creamy嘅開心果奶油,店員會即蓆倒入草莓汁,好香果仁味又有草莓嘅酸甜味。

🌟TARO, coconut & lime sorbet, red bean tapioca cracker
充滿椰香和酸汁嘅雪葩,配搭紫薯慕絲,清香又解膩。

最後仲有一粒好cute嘅達摩軟糖,估唔到最後都仲要打卡。總括嚟講餐廳環境設計都好有特色,食物質素又相當之高,好值得嚟第二次。