2021-10-26
今晚同朋友行開荃灣西,覺得有啲肚餓,朋友想食點心,但係我有想食中菜,結果上網search咗呢間兩樣都有嘅「點一龍」,佢主打高質嘅中菜,款式仲要好多添!一於去試下啦一坐低店員好快就問飲咩茶,呢度有比較罕見嘅菊花茶揀,店員亦都好貼心俾咗個兜我哋洗碗筷,雖然啲碗筷都好乾淨啦,不過都係心理上想洗一洗,木系陶瓷碗筷,真心靚同埋有誠意。睇下餐牌先,食物種類都多,點心即叫即起!我地叫左晶瑩海蝦餃 $39同埋醬皇蒸鳳爪 $30 晶瑩海蝦餃好足料,肉質厚實,啖啖蝦肉。醬皇蒸鳳爪微辣,味道正常~翡翠黑蒜豚碎浸魚肚 $108 份量多的黑蒜、豚碎、秀珍姑,魚肚份量都多,魚肚爽滑,口感堅挺,索哂D湯汁好正。黑蒜豚碎味道正常,湯非常清甜!杞子瑤柱蛋白炒飯 $88 炒飯拿捏得唔錯,好乾爽又餘唔太油,粒粒分明,加埋啲蛋白瑤柱香,帶有清新嘅感覺,炒出來都超好味, 超好食!甜品叫左楊枝甘露(素)$38同埋香芒滑布甸$44。楊枝甘露以芒果汁跟芒果肉作基調,芒果汁十分濃稠,又不會過甜,有咬口的爆珠粒。值得一讚係芒果布甸中間有大量芒果肉,芒果控必定喜愛!成個餐份量都好足料,大家食到飽飽,這家可以翻兜!
睇下餐牌先,食物種類都多,點心即叫即起! 我地叫左晶瑩海蝦餃 $39同埋醬皇蒸鳳爪 $30 晶瑩海蝦餃好足料,肉質厚實,啖啖蝦肉。醬皇蒸鳳爪微辣,味道正常~
翡翠黑蒜豚碎浸魚肚 $108 份量多的黑蒜、豚碎、秀珍姑,魚肚份量都多,魚肚爽滑,口感堅挺,索哂D湯汁好正。 黑蒜豚碎味道正常,湯非常清甜!
甜品叫左楊枝甘露(素)$38同埋香芒滑布甸$44。 楊枝甘露以芒果汁跟芒果肉作基調,芒果汁十分濃稠,又不會過甜,有咬口的爆珠粒。值得一讚係芒果布甸中間有大量芒果肉,芒果控必定喜愛!
成個餐份量都好足料,大家食到飽飽,這家可以翻兜!