2016-04-13
路過見有位就是但啦,最緊要快唔洗等。都有好幾個月無黎幫襯喇,每次只為熱辣辣明爐車仔麵之麻,我覺得無咩分別。平靚正,快夾爽,簡單好味,飽肚扺食 ﹗ 坐低左一段時間都人理,左望右望、上望下望,有點想離開既衝動,幸好侍應阿姐發現到我,終於走過黎招乎我喇,仲幫我落埋單添,thank you ﹗之後發現原來依家轉左自助落單,即係要自己寫單再交比職員喎,都幾搞笑喎 ﹗聞所未聞,Good idea ﹗減省人手,其實同車仔麵、酒樓點心剔 order 紙同樣道理,但依家係要續隻字手寫囉。見大部份食客都唔知道要自己寫單,有些食客等得唔耐煩,無侍應招呼落單,黑面氣憤地離開 ﹗老地方全新 menu 除保留原有佳餚外,還加左好多新菜色添,而且設計精美,美淪美渙。乾乾淨淨,揭多幾頁都唔會抗拒啦。新 menu 比以前企理好多,顏色又鮮豔、乾淨而且包裝精美,真係唔食都睇多兩眼啦。凍檸樂,突然好想飲,剛做完運動好頸渴呀,飲冰凍汽水就特別爽啦,一次半次唔會肥既 ﹗倒下可樂,聽到冰粒跳舞既聲音,豪氣地大啖一啜,凍到打冷震 ﹗爽爆 ﹗大去骨白雲鳳爪大辣,食完先知可以 order 細碟。都唔知侍應阿姐有無落錯單,我要大辣但只係
大去骨白雲鳳爪大辣,食完先知可以 order 細碟。都唔知侍應阿姐有無落錯單,我要大辣但只係微辣乍喎,而且又唔夠酸又唔夠凍涼,涼拌唔凍都唔叫涼拌啦 ﹗鳳爪皮肉均爽脆,不酸不辣又唔入味,仲要溫度跟室溫差不多,味道及香氣即時大打節扣。
泰式小食併盤,大部份為炸及香茅堅熱氣囉,幾乎每次必食,只因無選擇又唔比散叫。香茅雞扒,有驚喜喎 ﹗雞扒最好食,皮脆肉嫩,醃得入味剛剛好,濃郁而不過份,炸得香口,肉汁澎湃夠水潤,好味道。肉汁餵飽每顆味蕾,香口惹味,香茅味道突出而不過份,女友同我一樣咁喜歡,拍晒手掌。
香茅豬扒、炸雞中翼有點失色。香茅豬扒雞中翼一樣偏咸,炸得過火,又乾又鞋,口感乾硬,味道麻麻地,免強入得口,不過乾硬鞋無得救。碳燒豬頸肉,遠近馳名招牌豬頸肉,堅稱自家續塊碳燒 ﹗香甜味美保持高水準,軟棉爽口又多汁。滲著微量肉汁,好味道。醃得入味帶碳燒香,口感嚥韌,鬆軟中帶點趙口及肉汁,皮香肉嫩啖啖肉,大滿足 ﹗真係好味架喎,無搵笨。
招牌豬頸肉真係好好食呢,醃得入味無過咸過嗆,吃得到原汁原味,泛著微微肉汁不太乾,質地腍得黎又不失趙口。依個併盤跟泰式雞醬唔係好夾,可以試試魚露、青檸醬、青瓜汁,較清淡點會更好,成盤炸野已經好油膩啊,滯滯感覺濃厚 ﹗上次女友大讚雞扒好味道 ﹗今次專登黎要添食,但見 menu 無得單叫雞扒,唯有叫併盤囉。點解唔比單叫呢?
蒜蓉炒通菜,黎老地方必食炒菜,真係有鑊氣又鮮爽多汁,撈埋炸蒜蓉同乾蔥頭一齊炒,非常濃郁又香口 ﹗其實我本身想食得清淡少少,清炒時菜都幾好食架 ﹗發覺依度個廚師好鍾意用炸蒜調味,不論湯粉麵、炒飯炒麵、炒菜炸物,都落唔小炸蓉,似乎用得太濫喇。
蒜蓉炒白菜,鮮爽多汁,靚菜有濃厚菜甜味,用金銀蒜及乾蔥頭炒得非常香口又夠鑊氣,手功了得 ﹗一定要大束大束地食先食出精髓,好好食呢 ﹗老地方招牌炒菜無得輸,香氣傳千里,高質時蔬發出天然菜甜味,爽嫩多汁,撈上炸蒜乾蔥更添風味 ﹗而且師傅炒功出眾,時間掌握得游刃有餘,堅好味 ﹗記住趁熱食先食到極致美味 ﹗
蒜蓉炒菜芯,有鑊氣又好味又濃郁、菜芯爽脆多汁香甜味美 ﹗不過味道極濃縮,好快已有點膩滯感覺,蔬菜都係清清地好。女友又要遲半個鐘,我已經勁好肚餓,唯有自己食住菜芯先啦。本來想食清點,叫清炒架,但上次食過麻麻地又炒到燶晒,都係穩陣食蒜蓉算。用炸蒜加乾蔥炒,非常惹味濃郁香口,搭上菜芯清甜多汁充滿大量水份味道剛剛好,好味道 ﹗完全消滅,一條都無剩,食晒 ﹗
冬陰功滑牛火鍋烏冬,以前將所有配料連烏冬放晒係隻鑊度直接送到,一鑊熟。依家轉左用細煲仔,為左慳位?個煲容量應該放到三個烏冬滿滿的。另外將肉、菜、金菇、烏冬分開用碗上。可能唔想因為食客食得慢,怕食物過熟過腍或過硬掛。依家可以比食客自己撰擇食咩先,依個改動都幾好,good ﹗味道、質數都跟以前一模一樣,但價錢加左十幾蚊,份量仲好似少左添。
另類明火車仔麵,多年黎都得到我全力支持 ﹗快狠準、平靚正、好食飽肚、充滿力量 ﹗煲仔細細,但火更細,終於等到佢滾起喇 ﹗將所有豆卜、蘿蔔、竽絲、鮮菇、金菇、滑牛倒晒落去一鑊熟,每樣配料都索湯力出眾,好食好食。
最底係烏冬,跟住成棵生菜,最上面金菇同鮮牛肉,永遠不鞋不韌唔會老既牛肉,因為醃得都幾利害,腍劈劈滑潺潺,味道中規中矩,不過浸上冬陰功湯即時好味左,酸酸辣辣好開胃。滑牛醃過乸過,質地腍得不自然,唯一好處係烚極都唔會變韌變硬囉,索左冬陰功湯既牛肉片好好味呢。生菜、金菇、鮮菇、蘿蔔、豆腐卜、芋絲配上又酸又辣既冬陰功湯,好食到唔停得口 ﹗菜多肉少又健康,生菜金菇爽甜、鮮菇滑滑彈彈又充滿水份。蘿蔔煮透盡索冬陰功湯,一咬爆汁。係龍蝦丸削了一點,好鬼粉。
烏冬要一滾即食,廉價烏冬溶點低,所以要非常留意時間,好易腍到夾唔到架,唔能夠烚太耐架,滾起無耐就要即刻食,連酸辣冬功陰湯一齊掃入口,超正 ﹗我經驗老到,好少會失手既,不過今次唔覺意煮耐左添,溶左少少,有點粉口啊 ﹗大力少少夾都爛,口感腍劈劈,sorry sorry。每條烏冬已經吸盡所有配料精華、香辣冬陰功,浸得完全透徹,每口恰似飲湯一樣,好好味 ﹗
冬陰功肥牛火鍋烏冬,次次都係酸辣冬陰功,好鬼悶呢 ﹗好想食咖喱湯底,多年前食過咖哩係比冬陰功更辣架 ﹗但居然取消左?非常失望,點解要取消美味咖哩湯底喎,您地都係用咖哩膽開之麻,咖哩飯、撈丁麵都會用到啦。
普通平價肥牛,烚完吸收左冬陰功既精華又幾好味喎,無想像中那麼肥,部份脂肪已灼走左,而且脂肪位十分爽脆呢。雖然瘦肉有點鞋鞋地,不過肉味都幾濃架喎,滿意。上次試左滑牛,醃得太利害,乸到腍劈劈。今次試肥牛啦,我最初想要咖喱湯底架,覺得佢應該比冬陰功更辣,但女友堅持冬陰功呢,無所謂。
以前係用鑊載晒湯及生料送到,開火一鑊熟架,依家轉左用細煲,生料分開上,要續少續少烚黎食呢。有菜、菇、豆腐、芋絲、豆腐卜,全部都係索汁索湯高手,每一啖都充滿濃郁酸辣冬陰功湯,好味啊 ﹗依個火鍋健康得黎又非常好食,六十蚊左右價錢黎講,抵食 ﹗
烏冬雖然係平價貨色,烚得恰當再加上酸辣冬陰功湯都可以好好食架。烏冬滑嘟嘟又有點咬口難得幾滑架喎,大滾將烏冬烚開就差不多食得架喇,再烚就會溶到夾唔到。冬陰功湯已集齊肉味菜味菇味,味道十分豐富香甜,湧著烏冬一齊倒晒落肚,非常美味。先烚晒生料餚個靚湯底,最後才解決個烏冬。椰菜?比生菜我好過啦。
肥牛、什菇、什丸一鑊熟,肥牛雖偏瘦,幸好味濃有嚼勁。其他配料均屬大路平平,志在為湯底添味。酸辣冬陰湯加入牛肉味、什菜味、什菇味,令都味道更多恣多采,讓烏冬索滿湯汁齊齊倒入口,香濃味美加上烏冬滑溜非常,好味到震 ﹗全部食得乾乾淨淨,湯都無得剩。
凍檸樂
凍檸樂