2022-10-15
終於都等到秋天嘅天氣,清爽涼快,有心機去中上環散散步,跟住好有feel咁去食老上海美食,上海弄堂菜肉餛飩 朋友食過話想再食。店內裝修充滿老上海的復古氣息,給人一種慢活的感覺。 小店招牌菜肉餛飩,我哋掛住傾偈竟然忘記咗,唯有下次再嚟食過餛飩。我哋每人一個一人套餐份量幾多,價錢豐儉由人,特色涼菜、主菜、主食同埋飲品都包括在內,真係好抵食。酸辣湯、花雕醉雞及擔擔麵都值得一試。酸辣湯細細個去上海舖,一定要飲酸辣湯,這裏招牌酸辣湯,用料十足,我見到有最傳統的豬雜絲、木耳、冬菇絲,酸辣味道適中少辣,酸辣好開胃。特色涼菜鎮江肴肉、花雕醉雞真係不二之選。+$8 陳年花雕醉雞陳年花雕醉雞肉質彈牙,充滿陳年花雕香味,濃濃雞味,清新健康的感覺,酒味很配合雞肉的嫩滑。鎮江肴肉(3片)涼菜鎮江肴肉,平日好少食到,呢種特色小食好考功夫,賣相已經層次豐富,肉味濃郁,一層啫喱一層肉,咬落肉質結實,好有上海風味。無錫排骨古法炮製,無錫排骨酸甜有一種薑醋嘅味道,排骨炆得軟硬適中,味道鹹香中有一點甜味,鮮味不肥膩。弄堂回鍋肉回鍋肉鑊氣十足,肉香撲鼻,最鍾意食半肥瘦腩肉,配料爆香青椒、椰菜辛辣非常惹味,爽口彈牙。擔擔麵(另加
酸辣湯
特色涼菜
鎮江肴肉、花雕醉雞真係不二之選。
+$8 陳年花雕醉雞
鎮江肴肉(3片)
無錫排骨
弄堂回鍋肉
擔擔麵(另加$8)
做法很傳統的擔擔麵,湯底十分濃厚,紅油鋪滿上海麵,掛湯度高,每一啖都品嘗到香辣湯汁,愈食辣愈過癮,再加上花生粒肉碎同蔥花,好滿足呢!
豆漿
最後飲品有濃郁的豆漿,清熱解辣,甜度啱啱好。
總括這裏的上海菜味道很不錯,質素高,非常豐富好食,價錢合理。